Indivīda identitāte un laika perspektīva - Maskovs, Andris (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma mērķis bija atklāt saistības starp indivīda identitātes stiliem un laika perspektīvas dimensijām, respektīvi, orientāciju uz nākotni un negatīvu pagātni. Tika aptaujāti pavisam 84 respondenti vecumā no 18 – 29 gadiem (M = 22,39; SD = 2,60). Pētījums ir neeksperimentāls (korelatīvi aprakstošs). Pētījumā tika izmantotas trīs anketas: Individuālā nākotnes orientācijas skala (The Individual Future Orientation Scale, Kolesovs, 2017); Zimbardo laika perspektīvas aptaujas apakšskala “Negatīva pagātne” (Zimbardo Time Perspective Inventory, ZTPI, Zimbardo & Boyd, 1999); Identitātes Stilu Aptauja (Identity Style Inventory, Berzonsky, 1992). Ir iegūtas statistiski nozīmīgas sakarības starp sasniegtu identitāti un orientāciju uz nākotni.

The aim of this study was to examine the relationships between identity styles and the dimensions of time perspective, respectively, future orientation and negative past. In all there were surveyed 84 young adults aged 18 – 29. (M = 22,39; SD = 2,60). The study is nonexperimental (correlatively descriptive). The study employed three surveys: The Individual Future Orientation Scale (Kolesovs, 2017); Zimbardo Time Perspective Inventory, Past-Negative subscale (Zimbardo & Boyd, 1999); Identity Style Inventory (Berzonsky, 1992). Obtained were statistically significant relationship between achieved identity and future orientation.
Individual’s identity and time perspective
Keywords: Psiholoģija; indivīda identitātes stili; negatīva pagātne; orientācija uz nākotni; identity style; negative past