Atbildība par sporta spēļu ietekmēšanu - Gūte, Edgars (Latvijas Universitāte, 2013)
Jau vairākus gadus Latvijā un citās valstīs ir attīstījusies problemātika saistībā ar sporta spēļu gaitas un rezultātu ietekmēšanu. Minētās darbības tiek veiktas, lai gūtu noteiktu mantisku vai nemantisku labumu. Praksē un teorijā pastāv neviennozīmīga izpratne attiecībā uz mehānismiem, kā saukt pie kriminālatbildības personas, kuras ietekmē sporta spēles, kā arī sporta spēļu gadījumu izmeklēšanu. Ievērojot minēto, darba autors veica pirmo pētījumu Latvijā, kurā ietverti secinājumi par sporta spēļu ietekmēšanas izpratni, kriminālatbildības mehānismiem par sporta spēļu ietekmēšanu un ar tiem saistītajiem jautājumiem, citu valstu pieredzi saistībā ar pētījuma priekšmetu un sporta spēļu ietekmēšanas gadījumu izmeklēšanas problemātikas risinājumiem. Papildus jānorāda, ka šā pētījuma autors ir nacionālā līmeņa ekspertu darba grupas pārstāvis attiecībā uz starptautisku regulējumu par sporta spēļu ietekmēšanu. Attiecīgi darbā ietverti arī secinājumi par minētā regulējuma iespējamo ietekmi uz Latvijas krimināltiesībām. Atslēgvārdi: Sporta spēļu ietekmēšana, totalizatorā uzliktās likmes, korupcija privātajā sektorā, krāpšana.

Over the course for several years in Latvia and other countries problems related with match fixing have developed. Match fixing is arranged for the purpose of financial profit or any other benefit. Practical and theoretical observations show the existence of different opinions on how to prosecute persons who are responsible for match fixing. Consequently, The author has written the first ever research paper in Latvia, where conclusions on understanding of match fixing, mechanisms of criminal liability for match fixing and related issues, experience of other countries about subject of master’s thesis and solutions of investigation issues of match fixing cases have been made. It need to be emphasized that author is one of experts in national working group related to international regulation for match fixing. Therefore also possible impact of mentioned international regulation to Latvian criminal law has been analysed. Key words: Match fixing, betting, private corruption, fraud.
Liability for match fixing
Keywords: Juridiskā zinātne