Bāzele III vienošanās ietekme uz Latvijas komercbanku sistēmas darbības uzlabošanu - Vanagele, Ilze (Latvijas Universitāte, 2012)
Gan globālā finanšu krīze, gan tendences attiecībā uz pasaules ekonomisko globalizāciju pastiprina nepieciešamību pēc globālas, vienotas banku pakalpojumu regulācijas izveides. Viens no pēdējiem aktuālākajiem banku darbības uzraudzības regulācijas dokumentiem ir Bāzeles banku komitejas iniciatīva Bāzele III, kas ir ietekmējusi visas komercbankas un banku sistēmu kopumā visā pasaulē. Darba mērķis ir izpētīt Bāzeles III vienošanās izveides nosacījumus un būtību un izpētīt šīs vienošanās ietekmi uz Latvijas komercbanku darbību. Bakalaura darbā tiek apskatīta banku darbības teorētiskie aspekti un starptautiskās regulēšanas un uzraudzības ietekme uz tās uzlabošanu. Galvenokārt tiek apskatīta tieši Bāzele III vienošanās izveides nepieciešamība un radītās izmaiņas komercbanku darbībā, salīdzinot Latvijas banku sistēmas darbību pirms un pēc vienošanās ieviešanas, apkopojot dažādu autoru viedokļus. Pētījuma beigās tiek apstiprināta izvirzītā hipotēze par Bāzele III vienošanās ietekmi uz Latvijas komercbanku darbību. Apkopojot visus pieejamos datus var secināt, ka sākotnēji vienošanās standartu ieviešana prasīs ieguldījumus un nesīs zaudējumus kopējam ekonomikas stāvoklim, taču pēc ieviešanas uzlabos komercbanku darbību, pastiprinot to drošību un stabilitāti. Atslēgvārdi: Komercbanka, banku darbība, banku sistēma, starptautiskā regulācija un uzraudzība, Bāzele III

oth the global financial crisis and world economic globalization reinforces the need to establish global and unified bank service regulation. The Basel Committee on Banking Supervision initiative Basel III is one of the last banking supervisory regulation documents, which has affected all investment banks and banking system in general all over the world. The objective of the Bachelor thesis is to explore the conditions and essence of the development of the Basel III agreement and to investigate its influence on operation of the Latvian commercial banks. The Bachelor thesis examines the theoretical aspects of bank operations and international regulation and supervision influence on its improvement. The Bachelor work mainly reviews the necessity of development of the Basel III and explores the inflicted changes in operation of the commercial banks, comparing operation of the Latvian banking system before and after the implementation of the agreement and aggregating the viewpoints of different authors. As the result of the research the nominated hypothesis about Basel III agreement influence on the operation of the Latvian commercial banking system has been confirmed. The conclusion after analysing all the available data is that in the beginning of the implementation of the agreement standards it is going to require investments and it is going to bring losses to overall economic situation but in a long term it would improve operation of the commercial banks, intensifying the security and stability of the banking system. Keywords: Commercial bank, banking operation, banking system, international regulation and supervision, Basel III
Impact of the Basel III Agreement on the Improvement of the Latvian Commercial Banking System
Keywords: Ekonomika