Ārējās komponentes izstrāde uzņēmuma resursu vadības sistēmā Axapta - Bērziņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2007)
Bakalaura darbā aplūkota pasūtītāja uzņēmuma resursu vadības sistēmas Axapta ārējās komponentes izveide, kuras galvenais mērķis ir krājumu informācijas apstrāde. Darba mērķis ir atrast risinājumu, kā uzlabot preču plūsmas procesus pasūtītāja uzņēmumā – padarīt tos ātrākus un novērst to nepilnības. Tas tiek darīts vadoties pēc projektu vadības standarta, kas izstrādāts izpildītāja uzņēmumā, kurā strādā autors. Darba otrs mērķis ir salīdzināt šo standartu ar TOGAF metodoloģiju, kas ir pasaulē atzīts standarts, pēc kura vadoties uzņēmums var būvēt savu arhitektūru (biznesa, tehnoloģisko). Darbā tiek analizētas izpildītāja projektu vadības standarta priekšrocības un trūkumi. Tiek apskatīti pirms risinājuma ieviešanas pasūtītāja uzņēmumā esošie krājumu plūsmas galvenie procesi – preču pieņemšana, pārvietošana, inventarizācija un pārdošana. Tiek analizēti šo procesu trūkumi un vēlamie uzlabojumi, tiek izvēlēts risinājums, kas apmierinātu pasūtītāja uzņēmuma prasības. Tiek analizēta risinājuma izvēles gaita, kā arī TOGAF metodoloģija. Balstoties uz standarta salīdzinājumu ar TOGAF, tiek ieteiktas izmaiņas izpildītāja projektu vadības standartam.

This thesis paper describes development of separate functional unit in enterprise resource planning system Axapta. The purpose of this functionality is to process information about company inventory. The main purpose is to improve inventory accounting – make processing of information faster and find solution for problems. To do this author follows the project management standard which is used in author’s company. The second purpose is to compare this project management standard with TOGAF methodology which is used worldwide. TOGAF describes how to build up an architecture of a company including business processes and technologies used to support these processes. Author analyses advantages and disadvantages of author’s company’s project management standard. Author examines inventory management processes – movement and accepting of items, auditing and selling items. Advantages and disadvantages of these processes are analysed. Author finds solution which meets customer’s requirements, analyses process of choosing solution and analyses TOGAF methodology. As a conclusion from comparing project management standard and TOGAF author gives preferable changes to author’s company’s project management standard.
Developing separate functional unit in enterprise resource planning system Axapta
Keywords: Datorzinātne