Kriminālatbildība par izvarošanu Latvijā un ārvalstīs - Dukure, Sintija (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarbā autore aplūko vienu no smagākiem noziedzīga nodarījuma veidiem – noziedzīgi nodarījumi pret dzimumneaizskaramību, konkrētāk – izvarošanu un vienu no vardarbīgas dzimumtieksmes apmierināšanas veidiem – dzimumtieksmju citādu apmierināšanu pretdabiskā veidā. Šie abi nodarījumi savā starpā ir cieši saistīti pēc objektīvās puses izpausmes, pēc būtības atšķirīgs ir tikai veids, kā tiek apmierināta dzimumtieksme: izvarošanas gadījumā persona veic dabisku dzimumaktu, savukārt dzimumtieksmju citādas apmierināšanas pretdabiskā veidā dzimumtieksme tiek apmierināta per os, per anus, dažādi iedarbojoties uz cietušās personas ķermeni. Darba ietvaros autore aplūkoja šā tiesību institūta vēsturisko attīstību Latvijas teritorijā, analizējot dažādus tiesību aktus, kas bijuši spēkā Latvijas teritorijā 20.gadsimtā un regulējuši šo jautājumu, kā arī aplūkojusi ārvalstu tiesību reglamentāciju attiecībā uz šo tiesību institūtu (piemēram, Šveicē, Austrijā, Igaunijā, Krievijā), iepazinusies ar tiesu praksi, īpašu uzmanību pievēršot kvalifikācijas jautājumiem. Īpaša uzmanība tiek pievērsta izvarošanas un dzimumtieksmju citādu apmierināšanu pretdabiskā veidā vispārīgajam krimināltiesiskajam raksturojumam, to kvalificējošām pazīmēm, problēmjautājumiem šajā sakarā. Darba laikā tika apzinātas nepilnības Krimināllikumā, iesakot dažu grozījumu veikšanu, piemēram, izvarošanas gadījumā speciālo atkārtotību veidot arī tad, ja pirms tam vainīgais ir veicis darbības, kas atbilst vardarbīgas dzimumtieksmes apmierināšanas sastāvam; nosakot, ka izvarošana ir dzimumakts starp pretēja dzimuma personām, kas veikts pretēji cietušā gribai. Tāpat arī autore uzskata par nepieciešamu pārskatīt Latvijas Republikas Augstākās Tiesas Plēnuma lēmumus, kas attiecas uz izskatāmo jautājumu, piemēram, izskaidrojot, ka izvarošana ir uzskatāma par vairākkārt izdarītu, ja noziedzīgā darbība ar vienu un to pašu personu izdarītas vairākkārt, vienā vai dažādās vietās, neatsaucoties uz laika ziņā ilgāku pārtraukumu.

In the diploma paper the author deals with one of the most serious crimes - crime against sexual immunity, particularly-rape and one of the ways of violent sexual desire’s satisfaction - different satisfaction of sexual desire in unnatural way. Both crimes are closely connected in accordance with expression of objective side, in point of fact different is only the way how the sexual desire has been satisfied: in a case of rape a person does natural intercourse, but in a case of different satisfaction of sexual desire in unnatural way sexual desire has been satisfied per os, per anus, differently affecting the body of victim. Within the work, the author dealt with the historical development of this law institution in the territory of Latvia by analyzing different legislations which were effective in Latvia in 20th century and regulated this issue, at the same time the author has dealt with the foreign law regulations concerning this law institution (e.g. Switzerland, Austria, Estonia, and Russia). The author has got acquainted with jurisprudence paying special attention to the issues of qualification. Special attention has been paid to the general criminal law description of rape and different satisfaction of sexual desire in unnatural way and features qualifying that, as well as problematic issues in this matter. Within the work there has been studied incompleteness in criminal law, suggesting some amendments e.g. in the case of rape to make special repetition even if before the guilty party has done activities which correspond to substance of violent sexual satisfaction. It is defined that rape is intercourse between persons of opposite sex, done against the will of victim. The author considers as required to reconsider rules of Plenum of Supreme Court of Republic of Latvia, which correspond to the issue in adjudication e.g. by explaining that rape should be considered as repeatedly done if action with the same person has been done repeatedly in the same or different place not taking into account the interval of time.
Criminal liability for rape in Latvia and abroad
Keywords: Tiesības