Greizsirdība un agresijas līmenis sievietēm un vīriešiem 20-27 gadu vecumā - Bērziņa, Ginta (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot, vai pastāv nozīmīgas saistības starp greizsirdību un agresiju sieviešu, un vīriešu izlasē un vai starp šīm saistībām ir statistiski nozīmīgas atšķirības. Pētījuma izlasi veido 60 respondenti: 30 sievietes, 30 vīrieši vecumā no 20-27 gadiem, kuri ir attiecībās vai stājušies laulībā vismaz 1 gadu.Bakalaura darba izstrādē tika izmantotas 2 metodes: Basa un Perija agresijas aptauja (The Agression Questionnaire, Buss & Perry, 1998), Latvijā šo aptauju adaptējusi Anda Gaitniece- Putāne 2007.gadā. Multidimensionālā greizsirdības skala (Multidimensional Jealousy scale, Pfeiffer, S.M. & Wong, P.T., 1989), Latvijā daļēji adaptējusi N.Ņemirova-Vilcāne sava bakalaura darba ietvaros 2003.gadā. Tika apkopoti arī respondentu demogrāfiskie dati: vecums, dzimums, izglītības līmenis, attiecību stāžs un ilgums.

Objective of the dissertation is to find out whether there is a relationship between jealousy and aggression for both genders (male, female) and if there is a relationship, whether there are statistically significant differences among genders. The study was undertaken on 60 respondents – 30 females and 30 males in age between 20 – 27 years who have been in relationships and/or married for at least one year. In order to withdraw relevant conclusions, 2 methods were used. First was Buss’ and Perry’s aggression questionnaire (The Aggression Questionnaire, Buss & Perry, 1998) which in Latvia has been adopted by Anda Gaitniece – Putane in 2007. Second method was Multidimensional Jealousy scale (Multidimensional Jealousy scale, Pfeiffer, S.M. & Wong, P.T., 1989). This method in Latvia has been partially adopted by N. Nemirova Vilcane during her dissertation in 2003.
Jealousy and agression level in women and men in the 20-27 year old
Keywords: Psiholoģija