Kriminālatbildību izslēdzošais apstāklis- galējā nepieciešamība - Rozīte, Linda (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījums veltīts svarīgam institūtam, kuru aptver krimināltiesības. Šis institūts ir apstāklis, kurš izslēdz kriminālatbildību – galējā nepieciešamība. Darba autors analizē un izvērtē attiecīgā apstākļa būtību, kādās situācijās nodarījumu var vērtēt atbilstoši galējās nepieciešamības apstāklim, kādās situācijās šī apstākļa attiecināšana uz nodarījumu nav pieļaujama. Darbā tiek vērtētas situācijas, kādi ir tiesiskuma nosacījumi, lai attiecīgais precedents tiktu attiecināms galējās nepieciešamības situācijai. Tiek izskatīts ļoti svarīgs aspekts, kā robežas, kuras ir pieļaujamas, lai persona tiktu atbrīvota no kriminālatbildības. Darbā ir iekļauti ierosinājumi par galējās nepieciešamības apstākļa iespējamo noformulējumu un ieteikumi iespējamajiem krimināllikuma grozījumiem, lai šis apstāklis būtu izprotamāks un tas nerosinātu šaubas vai ir vērts darboties galējās nepieciešamības situācijās.

The research institute devoted to the main covered by criminal law. This institute is a circumstance which excludes criminal liability - extreme necessity. The author analyzes and evaluates the nature of the circumstance, situations in which offenses can be judged by the fact the extreme necessity in which situations this circumstance extension of an offense is not permitted. Work is assessed the situation, what is the rule of the conditions precedent to the necessity to apply the extreme situation. It is considered a very important aspect, as the bounds of what is permissible for a person to be released from criminal liability. In work includes proposals for the extreme necessity and circumstance possible formulating recommendations for possible amendments to the criminal law, so that this circumstance would be understandable and it would not induce doubt whether it is worth running the extreme necessity situations.
Criminal liability exclusionary situation- absolutely necessary
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālatbildību izslēgšana; Nepieciešamība; Robežu izvērtēšana; Draudu esamība; Salīdzinošā metode