Kredītrisks un tā pārvaldīšana Latvijas komercbankās - Sadikovs, Ibragims (Latvijas Universitāte, 2009)
Kreditēšanas tirgus attīstības apstākļos kredītiestādēm Latvijā un citās valstīs nepieciešams attīstīt un pilnveidot metodes, kas palīdz novērtēt un pārvaldīt galvenos riskus, it īpaši kredītrisku. Bakalaura darba “Kredītrisks un tā pārvaldīšana Latvijas komercbankās” izvēlētās tēmas aktualitāte ir pamatota ar to, ka šobrīd attīstītu preču un finansu tirgus apstākļos, tieši kredītoperācijas ir ļoti aktuālas un pieprasītas un vienlaicīgi ir arī visriskantākās komercbanku operācijas. Strādājot tik sarežģitā un konkurejošā tirgū, pārdomāta kredītriska vadība, kļūst par vienu no visaktuālākajiem jautājumiem. Darba merķis ir - veicot kredītriska novērtēšanas metožu analīzi, izpetīt A/S Norvik bankas kredītpolitiku un kredītportfeļa stāvokli, sagatavot un sniegt Latvijas kredītiestāžu sektoram priekšlikumus kredītriska pārvaldīšanas operāciju uzlabošanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, darbā risināti šādi uzdevumi: darbā tiek veikta kredītoperāciju sastāva, struktūras, formu un veidu izpēte, apskatīta kreditēšanas procesa īstenošanas kārtība, veikta Latvijas kredīttirgus un Latvijas komercbanku kredītportfeļa analīze, noskaidrota pētāmās Norvik bankas vieta Latvijas banku pakalpojumu tirgū, novērtēta bankas kredītpolitika un kredītportfelis; izpētīta bankā izveidojusies kredītriska pārvaldības sistēma un noteikti kredītriska vērtēšanas kritēriji. Pamatojoties uz iegūto informāciju tiek apkopoti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi Darbs sastāv no trīm nodaļām. Pirmjā nodaļa ir teorētiska un tajā apkopota jaunākā profesionālā literatūra par banku finansiālajiem riskiem. Otrajā nodaļā tika veikta Latvijas kredīttirgu izpēte un tas attīstības tendences, ka arī kredītportfeļa problēmu analīze. Trešajā, praktiskajā nodaļa, veltīta kredītriska analīzei Norvik bankas kredītriska pārvaldības sistēmai. Bakalaura darba tapšanā izmantotas, monogrāfiskā, ekonomiskās analīzes un statistiskās analīzes metodes, kas raksturojas ar datu salīdzināšanu, grupēšanu un dinamiskās rindas korelācijas atspoguļošanu. Darbs satur 111 lpp. un iekļauj: 16 attēlus, 10 tabulas, 10 pielikumus. Bibloigrāfisko norāžu sarakstā tiek norādīti 54 avoti.

With the increase in the lending volume kredit institutions in Latvia and many other countries are developing and enhancing methods to measure and manage the main risk inherent in their business operations: the credit risk of their loan portfolios. Actuality of Bacholor work theme “Credit risk management in Latvian banks” is substantiated with the fakt, that kredit operations, today, are the moast popular and at the same time, the moast risky operations of commercials banks. That’s why the considered credit administration, became so actual and necessary in the conditions of modern competitive market. Work objective is to analyze credit risk management at Norvik bank on the basis of financial risk theory generalization and to develop recommendations for improvement of credit risk management. To attain the object in view the following tasks have been solved: the combination, structure, forms and kinds of credit operations are being investigated in this work; the credit process procedure is being considered, the analysis of Latvian credit market and Latvian commercial banks advances portfolio is being carried out; financial risk classification has been examined and credit risk specifics has been pinpointed; credit risk management evolution in Latvian banking sector has been retraced; place of the investigated Norvik bank at banking accommodation market of Latvia has been defined; Norvik bank credit policy and credit portfolio has been evaluated; credit risk management system formed in the Bank has been analyzed and credit risk evaluation criteria have been specified. The work consists of three chapters. The first chapter is theoretical one and is dedicated to generalization of the newest professional literature on banks financial risks. The second one is dedicated to the investigation of Latvian market, as well as it’s development tendences The third chapter, a practical one, is dedicated to credit risk analysis and credit risk management system in Norvik bank. In work were used monographic, economical and statistical methods of analyses which characteristics are - data comparing, grouping and dynamic group correlation. Bacholor work contains 111 pages, 10 tables, 16 pictures. and 10 appendixes. The are 54 sources in the list of used literature.
Credit risk management in Latvian banks
Keywords: Vadībzinātne