Latvijas un Igaunijas uzņēmumu tiešo nodokļu sistēmu salīdzinājums - Ločmelis, Deniss (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarba temats ir Latvijas un Igaunijas uzņēmumu tiešo nodokļu sistēmu salīdzinājums. Šīs tēmas izvēles pamatojumā ir apgalvojums, ka ekonomiskās aktivitātes veicināšanā valstij jārada labvēlīgi un brīvi tirgus apstākļi, kas veidotu plašas konkurences esamību un iekšējā tirgus attīstību. Efektīvi pielietojot tirgus sistēmas darbību ar fiskālo un monetāro politiku ir iespējams palielināt valsts budžeta ieņēmumus, sekojoši sabiedrības labklājību, kā arī veicināt valsts ekonomisko izaugsmi. Izanalizējot kopējo abu valstu nodokļu sistēmu struktūru un detalizēti izskatot uzņēmumu tiešo nodokļu sistēmu, var nonākt pie secinājumiem par šo valstu ekonomiskās aktivitātes līmeni. Lai noteiktu reālo situāciju attiecībā uz uzņēmumu iespējām ilgtspējīgi attīstīties un konkurētspējīgi darboties savā tirgus nišā, autors veica socioloģisko pētījumu, kurā tiek aptaujāti gan Latvijas, gan Igaunijas uzņēmumi par savu nostāju pret savas rezidences valsts nodokļu sistēmu, kas tieši skar uzņēmējdarbību. Tādējādi pētījuma mērķis ir noteikt vai abu valstu starpā pastāv līdzvērtīgas attīstības un izaugsmes iespējas. Kopumā aptauju ir aizpildījuši 43 Latvijas un Igaunijas uzņēmumi.

The main topic of current diploma work is Comparison of Corporate Direct Tax Systems in Latvia and Estonia. Major issue that lies beaneath the topic is that in modern society government should stabilize overall economic activity by providing a gentle rise of development using the politics of free market economics for creating vast competitive market. Making use of fiscal and monetary politics it is essential to build up the budget that leads to creating high public welfare and promoting development of economy market. By analysing tax systems of both countries author will come to necessary conclusions regarding the level of economic activity as for Latvia, as Estonia. Determining the actual situation on possibilities for companies in private sector to grow and develop in long-terms the author has made a survey for Latvian and Estonian companies regarding their attitude to corporate tax system in their countries. Therefore goal of the research is to examine wheter both countries have equal opportunities for long-term development. Alltogether survey was filled in by 43 Latvian and Estonian companies.
Comparison of Corporate Direct Tax Systems in Latvia and Estonia
Keywords: Ekonomika