Redzes uztveres raksturlielumi grafēmu kognitīvajā apstrādē - Kassaliete, Evita (Latvijas Universitāte, 2015)
Izpētīta grafēmu uztvere, acu kustības, koherentas kustības uztvere un parādīta korelācija starp skolēnu tuvuma redzi un lasīšanas spēju statistiski nozīmīgā skolēnu grupā. Izveidoti un aprobēti datorizēti testi lasīšanas ātruma parametru un koherentas kustības uztveres sliekšņa noteikšanai. Ir izveidots vienots analītisks modelis teksta skaļas lasīšanas ātruma prognozēšanai, izmantojot eksperimentāli noteiktus grafēmu uztveres parametrus skolēniem vecumā no 7 līdz 18 gadiem. Izpētīti nosacījumi, kuros lasīšanai nepieciešamo vizuālās informācijas kapacitāti ierobežo kognitīvie un motorie procesi. Izveidota metode bērnu lasītprasmes problēmu diferencēšanai, izmantojot koherentas kustības uztveres slieksni un noteikts, ka zemu lasīšanas ātrumu 7% gadījumu nosaka tuvuma redzes darbība. Atslēgas vārdi: lasīšanas ātrums, redzes uztvere, grafēmas, skolēni

Grapheme perception, eye movements, and coherent motion perception is studied and correlation between reading speed and vision is demonstrated in a statistically representative sample of school age children. New tests for reading speed evaluation in Latvian and coherent motion perception are developed and approbated. Unitary analytical model is developed for reading speed prediction from experimentally detected parameters of grapheme perception in 7-18 years old children. Conditions are determined limiting visual capacity of reading by cognitive and motor processes. Methodology is presented for reading problem diagnosis in school age children by using coherent motion detection thresholds. It is approved that 7% of poor reading fluency is attributed to near vision functions. Keywords: reading speed, visual perception, grapheme, school-aged children
Characteristics of visual perception in the cognitive processing of graphemes
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Fizika, astronomija un mehānika; Fizika; Fizika, materiālzinātne, matemātika un statistika