Piebalga un Kārlis Skalbe Svena Kuzmina romānā "Skaistums un nemiers" un Ingunas Baueres romānā "Lizete, dzejniekam lemtā” - Logina-Pundure, Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Piebalga un Kārlis Skalbe Svena Kuzmina romānā “Skaistums un nemiers” un Ingunas Baueres romānā “Lizete, dzejniekam lemtā”” analizēts, kā abu autoru darbos attēlota Piebalga un rakstnieks Kārlis Skalbe laika posmā no 1895. līdz 1945. gadam. Sniegts ieskats Piebalgas kultūrvēsturē laika posmā no 1879. gada līdz 1945. gadam, kā arī aplūkots biogrāfiskā romāna žanrs un biogrāfiskā pētījuma metode. Apskatīta Svena Kuzmina un Ingunas Baueres literārā biogrāfija. Romāni analizēti izmantojot biogrāfisko metodi un naratīva pamatelementus, darbā izmantota arī kultūrvēsturiskā metode. Secināts, ka romānos galvenokārt izmantoti konkrēti rakstnieka Kārļa Skalbes dzīves dati un notikumi. Autoru iztēle paspilgtina konkrētos notikumus, neveidojot literatūras un kultūras vēsturē portretētā Kārļa Skalbes tēla dekonstrukciju.

The bachelor’s thesis “Piebalga and Kārlis Skalbe in Sven Kuzmin’s novel “Skaistums un nemiers” and Inguna Bauere’s novel “Lizete, dzejniekam lemtā”” analyzes how Piebalga and the writer Kārlis Skalbe are depicted in the works of both authors during the period from 1895 to 1945. The thesis provides an overview of the cultural and historical context of Piebalga from 1879 to 1945, as well as an examination of the biographical novel genre and the biographical research method. It also considers the literary biographies of Sven Kuzmin and Inguna Bauere. The novels are analyzed using the biographical method and basic elements of narrative analysis, with the cultural-historical method also applied in the study. It is concluded that the novels primarily use specific facts and events from the life of the writer Kārlis Skalbe. The authors imagination enhances these events without deconstructing the image of Kārlis Skalbe as portrayed in literary and cultural history.
Piebalga and Kārlis Skalbe in Sven Kuzmin's novel "Beauty and restlessness" and Inguna Bauere's novel "Lizete, destined for the poet"
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; Piebalga; Kārlis Skalbe; Biogrāfiskais romāns; Biogrāfiskā pētījuma metode; Naratoloģija