Svara zaudēšanas pirms sacensībām ietekme uz pašsajūtu un rezultātu spēka trīscīņas sportistiem - Ločmele, Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba nosaukums: Svara zaudēšanas pirms sacensībām ietekme uz pašsajūtu un rezultātu spēka trīscīņas sportistiem, Pētījuma aktualitāte: Spēka sporta veidu sportistus sacensībās iedala svara kategorijās, lai nodrošinātu godīgu konkurenci. Sportistiem bieži vien ir nepieciešams samazināt savu ķermeņa svaru, lai iekļautos attiecīgajā svara kategorijā, jo tas var dot priekšrocības, ja viņi ir spēcīgāki par dalībniekiem zemākā kategorijā. Šim nolūkam tiek izmantotas dažās svara samazināšanas metodes. Pētījuma mērķis: Izvērtēt spēka trīscīņas sportistu svara zaudēšanas metodes un to iespējamo ietekmi uz pašsajūtu un sacensību rezultātiem. Pētījuma metodes:Pētījumā izmantotas gan kvalitatīvās, gan kvantitatīvās pētījuma metodes. Pētījuma izlasē iekļauti spēka trīscīņas sportisti. Pētījuma dalībnieki: 18-40 gadus veci sportisti, 16 sievietes un 10 vīrieši, ar treniņu un sacensību pieredzi vismaz 1 gads. Novērtēšanas instrumenti: ķermeņa svars, rezultāti (paceltais svars), arteriālais asinsspiediens, pulss, Pitsburga miega kvalitātes anketa, emocionālās un fiziskās pašsajūtas novērtējums 10 ballu skalā. Pētījuma rezultātā izdarītie galvenie secinājumi: pirmsacensību ilgtermiņa periodā (vismaz 1 mēnesi pirms sacensībām) biežāk izmantotā svara zaudēšanas metode spēka trīscīņas sportistiem ir kaloriju deficīts, bet īstermiņa periodā (dienu pirms sacensībām) visbiežāk tiek izmantota badošanās (54% dabībnieku). Tomēr optimāla sacensību svara sasniegšanai bieži tiek kombinētas ilgtermiņa un īstermiņa svara zaudēšanas metodes. Emocionālā un fiziskā pašsajūta nav saistīta ar svara izmaiņām un sportistu sniegumu sacensībās, savukārt, emocionālā pašsajūta negatīvi ietekmē miega kvalitāti. Atslēgas vārdi: spēka trīscīņa, svara zaudēšana, miega kvalitāte , emocionālā pašsajūta, fiziskā pašsajūta

Title of the Study: The Impact of Pre-Competition Weight Loss on Well-Being and Performance in Power-lifting Athletes Relevance of the Study: In strength sports, including powerlifting, athletes are classified into weight categories to ensure fair competition. In order to gain a competitive advantage, athletes often aim to compete in a lower weight class, which frequently requires rapid weight loss. Various weight reduction methods are used for this purpose, but their effects on athletes’ physical and emo-tional well-being, as well as on competition performance, are not yet fully understood. Aim of the Study: To evaluate the weight loss methods used by powerlifting athletes prior to competition and assess their possible impact on athletes' well-being and performance outcomes. Research Methods: The study employed both qualitative and quantitative research methods. The sample in-cluded powerlifting athletes. Participants: Athletes aged 18–40, including 16 women and 10 men, with at least one year of training and competition experience. Assessment Tools: Body weight, competition results (weight lifted), blood pressure, heart rate, Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and subjective evaluations of emotional and physical well-being using a 10-point scale. Key Findings: During the long-term pre-competition period (at least one month before competition), the most commonly used weight loss method among powerlifters was a caloric deficit. In con-trast, during the short-term period (one day before competition), fasting was the most fre-quently used method (54% of participants). However, to reach the optimal competition weight, athletes often combined both long-term and short-term weight loss strategies. Emo-tional and physical well-being were not directly related to weight changes or performance re-sults. However, emotional well-being was found to negatively affect sleep quality. Keywords: Powerlifting, weight loss, sleep quality, emotional well-being, physical well-being
Effect of weight loss before competitions and its impact on well-being and strength performance in powerlifting athletes
Keywords: Sporta zinātne; spēka trīsciņa; spēka treniņi; pašsajūta; miega kvalitāte