Prozodijas loma runu veidošanā - Skromāne, Inga (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā aplūkota runas prozodijas loma runu veidošanā. Šī darba mērķis bija izzināt prozodijas elementu lietojumu pārliecinošā publiskā runā. Pētījumā tika aplūkota teorētiskā literatūra par runas žanru, pārliecinošai runai raksturīgajiem elementiem un runas prozodiju. Tika izvēlēta un analizēta viena publiskā runa, atklājot prozodijas elementu klātbūtni un nozīmi, kā arī to ietekmi uz runas pārliecinošo raksturu. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka orators izvēlētajā runā prasmīgi pielietojis tembra variācijas, dažāda garuma pauzes un dinamisku tempu; runā novērojams zemu krītošo un zemu augošo toņu pārsvars. Runas analīzes rezultātā tika izdarīti šādi secinājumi: prozodijas elementu pielietojums runas veidošanā pastiprina runas pārliecinošo efektu un veicina auditorijas interesi. Šī darba mērķauditorija ir cilvēki, kas interesējas par pārliecinošas runas veidošanu un ietekmi uz auditoriju. Atslēgvārdi: prozodija, publiskā runa, pārliecinoša runa, prozodijas elementi, intonācija, uzsvars, tembrs

The present bachelor thesis examines the role of prosody in making speeches. The aim of the paper was to investigate the application of prosodic features in a persuasive public speech. The research was carried out by examining relevant literature on a speech as a genre of oral discourse, peculiarities of a persuasive speech and the prosody of speech; choosing one public speech, analyzing the use of prosodic features and their impact on persuasiveness in the given speech. The results of the research revealed that the given speech can be characterized by skillful timbre variation, pauses of different length and dynamic tempo; predominance of low rising and low falling tones can be observed in the given speech. The analysis of the speech allowed the author of the present paper to draw the following conclusions: the application of prosodic features in the speech enhances the persuasive effect of the speech and attracts the audience. The target audience of the present paper is anyone who is interested in the principles of making persuasive speeches and their impact on the audience. Key words: prosody, public speech, persuasive speech, prosodic features, intonation, stress, timbre
The Role of Prosody in Making Speeches
Keywords: Valodniecība