Inflācija un to noteicošie faktori - Gorodņičijs, Daniils (Latvijas Universitāte, 2023)
Inflācija ir naudas līdzekļu vērtības samazināšana, ka arī inflācija ir patēriņa groza sadārdzināšana. Inflācija skar ikvienu iedzīvotāju, jo tā ietekmē cilvēka labklājību. Inflācija ir ļoti svarīgs valsts iedzīvotāju labklājības radītājs un to stabilizēšana ir viens no valdības pamatuzdevumiem. Darba galvenie uzdevumi ir noteikt inflācijas ietekmējošus faktorus, izpētīt Latvijas inflācijas struktūru un dinamiku ka arī izanalizēt Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valdības pretinflācijas pasākumus. Darba mērķis ir uz inflācijas struktūras un dinamikas, jau paveiktiem pasākumiem Latvijā un kaimiņvalstīs pamatā izstrādāt priekšlikumus inflācijas stabilizēšanai līdz mērķa līmeņa. Darba rezultātā tika uzzināts kā epidēmijas un kāra izraisītas inflācijas faktori ir eksogēnie un saistīti pārsvarā ar energoresursu cenu pieaugumam.

Inflation is money depreciation , and inflation is also an increase in the cost of the consumer basket. Inflation affects every citizen because it affects human well-being. Inflation is crucial factor of the well-being of country's population and it’s stabilization is one of the fundamental tasks of the government. The main tasks of the work are to identify factors affecting inflation, to study the structure and dynamics of Latvian inflation, as well as to analyze the anti-inflationary measures of the Government of Latvia, Estonia and Lithuania. The aim of the work is to develop proposals to stabilize inflation to the target level on the basis of the structure and dynamics of inflation, already completed measures in Latvia and neighboring countries. As a result of the work, it was learned that the factors of epidemic and war-induced inflation are exogenous and related mainly to the increase in energy prices.
Inflation and its determining factors
Keywords: Ekonomika; inflācija; pieprasījuma un piedāvājuma šoki; energoresursu krīze; konkurētspēja