Latvijā ražotu preču eksporta potenciāls Norvēģijā - Tīfentāle, Anita (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba temats ir “Latvijā ražotu preču eksporta potenciāls Norvēģijā”. Maģistra darba mērķis ir izpētīt preču eksportu un tā palielināšanas iespējas no Latvijas uz Norvēģiju, tā rezultātā atklāt to vai ir kāda preču grupa, kuras eksportu varētu palielināt uz Norvēģiju, kā arī izstrādāt priekšlikumus, lai veicinātu eksportu. Darbā tiek pētīti eksporta teorētiskie jautājumi – starptautiskās tirdzniecības definīcija un tās instrumenti, pasaules un starptautiskās organizācijas un eksporta ietekmējošie faktori, kā arī tiek analizēta eksporta dinamika Latvijā, imports Norvēģijā un starptautiskā tirdzniecība starp abām valstīm - Latviju un Norvēģiju. Diplomdarbā tiek noteiktas konkrētas preču grupas, kuru eksportu varētu veicināt uz Norvēģiju, kā arī noteiktas problēmas, kuras var rasties eksporta gadījumā, ieteiktas attīstības iespējas un to risinājumi. Darba autore pētīja literatūru avotus un analizēja informatīvās un statistiskās datu bāzes, kā arī analizēja nozares ekspertu viedokļus, no kuriem tiek veidoti secinājumi par Latvijā ražotu preču eksporta potenciālu Norvēģijā. Nobeigumā darba autore izstrādā priekšlikumus eksporta veicināšanai un attīstībai noteiktām preču grupām. Maģistra darbs ir sagatavots uz 97 lapām un darbā ir iekļautas 4 tabulas, 18 attēli, kā arī darbam ir 1 pielikums. Atslēgvārdi: preču eksports, Norvēģija, starptautiskā tirdzniecība.

Master’s work topic is “Potential export of Latvian goods in Norway”. Master's work goal is to examine the export of goods and the possibilities of increasing it from Latvia to Norway, as a result to discover whether there is a group of goods whose export could be increased to Norway, as well as to develop proposals to promote the export. The work examines theoretical questions of exports – the definition of international trade and its instruments, global and international organizations and factors influencing export, as well as analyses export dynamics in Latvia, imports into Norway and international trade between the two countries - Latvia and Norway. The diploma work identifies the potential export of specific groups of goods of which could be promoted in Norway, as well as certain problems that may arise in the case of exports, the possibilities for development and their solutions. The author of the paper studied the sources of literature and analysed informative and statistical databases, as well analysed the opinions of industry experts, from which conclusions are drawn on the export of goods manufactured in Latvia to Norway. In conclusion, the author of the work develops proposals for the promotion and development of exports for certain groups of goods. Master's work contains 97 pages, 4 tables, 18 pictures and 1 application. Keywords: commodity exports, Norway, international trade.
Potential Export of Latvian Goods in Norway
Keywords: Vadībzinātne; preču eksports; Norvēģija; starptautiskā tirdzniecība; international trade; Norway