Klimata ietekmes uz gadskārtu blīvumu un platumu salīdzinājums parastajai eglei Picea abies (L.) Karst. un āra bērzam Betula pendula Roth - Kalniņš, Nauris (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbs „Klimata ietekmes uz gadskārtu blīvumu un platumu salīdzinājums parastajai eglei (Picea abies (L.) Karst.) un āra bērzam (Betula pendula Roth )” izstrādāts Latvijas Universitātes Ekoloģijas un Botānikas katedrā laika posmā no 2016. – 2017. gadam. Darba mērķis ir noskaidrot, vai gadskārtas blīvums precīzāk raksturos klimata saistību ar koka augšanu nekā gadskārtas platums. Pētījumā apskatīts parastās egles un āra bērza gadskārtas platuma un blīvuma saistība ar klimatiskajiem faktoriem. Gadskārtu paraugi ņemti no septiņiem parauglaukumiem, kas izkārtoti transektē pāri Latvijas teritorijai. Klimata dati iegūti no CRU TS 3.23 klimatisko datu kopu sistēmas. Gadskārtas platuma un blīvuma dati iegūti ar Rinntech® Lignostation™ Wood Surface Scanner ierīci. No iegūtajiem datiem izmantoti astoņi gadskārtu parametri. Veidotas korelācijas ar klimatiskajiem faktoriem un SPEI indeksiem, noteikta EPS vērtība katram parametram. Parametri savstarpēji uzrādīja saistības divās grupās – gadskārtas platumi un gadskārtas blīvumi. Gadskārtas platums ar gadskārtas blīvumu neuzrādīja būtisku saistību. Gadskārtu parametri pārsvarā veidoja korelācijas ar mēnešu gaisa temperatūru. Rezultāti starp parauglaukumiem neveidoja izteiktas vairākas kopīgas iezīmes, kas norāda, ka ir vēl citi būtiski faktori, bez klimata, kas ietekmē koku radiālo augšanu.

Master thesis ” Comparison of the climate impact on tree-ring density and width of Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) and Silver birch (Betula pendula Roth) ” was established in University of Latvia, Faculty of Biology, at the department of Ecology and Botany during June 2016 to May 2017. The aim of this study is to find out whether tree ring density is better describe climate commitment with tree growth than tree ring width. This study was performed to compare Norway spruce and Silver birch tree ring width and density parameters relatinship with climatic factors. Tree ring samples were taken from seven plots arranged in transects across Latvia. Climate data were taken form high-resolution grids of monthly climatic observations CRU TS 3.23 dataset. Tree-ring width and density data were obtained by Rinntech® Lignostation™ Wood Surface Scanner. For further analyses eight parameters were used. Constructed correlations with climatic factors and SPEI index, determined EPS index for each parameter. Were observed significant corelation between tree ring parameters and could divide them in two groups. Tree ring width did not show significant correlation with tree ring density. There were more correlation between tree ring parameters and monthly air temperature. Conclusions, there are other significant tree radial growth affecting factors without climate.
Comparison of the climate impact on tree-ring density and width of Norway spruce (Picea abies (L.) Karst.) and Silver birch (Betula pendula Roth)
Keywords: Bioloģija; Picea abies; Betula pendula; gadskārtas blīvums; gadskārtas platums; klimats