Eiropas Savienības solidaritātes klauzula kā krīzes vadības instruments - Fedotova, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbs “Eiropas Savienības solidaritātes klauzula kā krīzes vadības instruments” izstrādāts ar mērķi aplūkot solidaritātes klauzulas ietvaru un analizēt vai šis instruments būtu uzskatāms par atbilstošu krīžu un katastrofu pārvaldīšanai. Pētījuma balstīts uz salīdzinošo pētījumu metodi. Analīzes veikšanai izmantotas solidaritātes teorija un krīžu un katastrofas pārvaldības teorijas katastrofu pārvaldības cikls. Izpētes rezultāti norāda uz to, Eiropas Savienības solidaritātes klauzula nebūtu uzskatāma par atbilstošu krīžu un katastrofu pārvaldīšanai izmantojumu instrumentu, jo tā ir paredzēta tikai reaģēšanas pasākumu īstenošanai un neparedz risinājumus, kas nodrošinātu pilnīgu pārvaldību, kas būtu atbilstoša katastrofu pārvaldības ciklam. Darba rezultāti iezīmē arī plašu solidaritātes principa interpretēšanu Eiropas Savienība, tostarp solidaritātes saistību pildīšanā, kas rada izaicinājumus paļauties uz instrumenta spēju nodrošināt vajadzīgo reaģēšanas pasākumu īstenošanu.

Research paper ‘The European Union's Solidarity Clause as an instrument of crisis management’ is designed to look at the framework of Solidarity clause and to analyse whether this instrument should be considered appropriate for management of crisis and disasters. The study is based on the comparative research method. Analysis is based on theory of solidarity and disaster management cycle of crisis and disaster management theory. Research results indicate that European Union’s Solidarity clause should not be considered as appropriate instrument for crisis and disaster management, since it is intended solely to implement response measures and not provide solutions that would ensure full management that would be consistent with disaster management cycle. The results of paper also highlights a broad interpretation of the principle of solidarity within European Union, including the fulfilment of solidarity commitments, which create challenges to rely on the instruments ability to ensure that the necessary response measures will be implemented.
The European Union's Solidarity Clause as an instrument of crisis management
Keywords: Politikas zinātne; solidaritātes klauzula; solidaritāte; Eiropas Savienība; pārvaldība