Kultūras apropriācija K-pop industrijā - Saltā, Līva Samanta (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba nosaukums ir “Kultūras apropriācija K-pop industrijā”. Darba autors ir Līva Samanta Saltā. Darba pirmajā daļā uzmanība ir koncentrēta uz kultūras apropriācijas jēdzienu un kā tas atspoguļojas dažādos saistītajos piemēros un tiek aplūkotas kultūras apropriācijas sekas, kā arī tiek izpētīts kā varētu atrisināt vai nepieļaut kultūras apropriāciju. Otrajā daļā tiek apskatīta Korejas popkultūra, un tās globālā attīstība un ietekme, kā arī otrajā daļā tiek iepazīstināts ar Korejas vilni un tā pirmsākumu, attiecīgi izprotot tā nozīmi Korejas popkultūras attīstībā. Otrajā daļā arī tiek aprakstīts K-pop un tā attīstība un pirmsākumi. Trešajā daļā tiek analizēta kultūras apropriācijas nozīmīgums K-popā, kā arī tiek piedāvāti piemēri, kur ir redzama kultūras apropriācija dažādās situācijās K-Pop mūzikas industrijā laika posmā no 2003. gada līdz 2020. gadam. Darba mērķis – Izpētīt kultūras apropriāciju K-Pop industrijā – apropriācijas izpausmes, pirmsākumus, attīstību un šī brīža situāciju. Darba uzdevumi : •Izpētīt kultūras apropriācijas jēdzienu; •Izpētīt kultūras apropriācijas piemērus, problemātiku un pētnieku piedāvātos risinājumus problēmai; •Izpētīt kā attīstījusies K-Pop industrija ārzemju ietekmē; •Atrast un analizēt kultūras apropriācijas piemērus K-Pop industrijā. Izvirzītā hipotēze – K-Pop industrijā ir vērojama kultūras apropriācijas piemēri, kas bieži vien aizņemas elementus no citām kultūrām, neievērojot to nozīmi un vēsturisko kontekstu, tādejādi ignorējot minoritāšu kultūru vēsturi un kultūras nozīmi. Darbā secināts, ka K-Pop industrijā ir vērojami kultūras apropriācijas piemēri. Darbs ir apkopots 40 lappusēs, satur 10 attēlus, secinājums, 107 izmantotos uzziņas avotus. Atslēgvārdi: Kultūras apropriācija, K-Pop, Korejiešu mūzika, Koreja

The title of the work is “Cultural Appropriation in the K-pop Industry”. The author of this work is Līva Samanta Saltā. In the first part of the work, attention is focused on the concept of cultural appropriation and how it is reflected in various related examples, and the consequences of cultural appropriation are discussed, as well as how cultural appropriation could be solved or prevented. The second part examines Korean pop culture and its global development and influence, and the second part introduces the Korean wave and its origins, respectively understanding its importance in the development of Korean pop culture. The second part also describes K-pop and its development and origins. The third part analyses the importance of cultural appropriation in K-Pop and offers examples where cultural appropriation is visible in different situations in the K-Pop music industry in the period from 2003 to 2020. The aim of the work is to study cultural appropriation in the K-Pop industry - the manifestations, origins, development, and current situation of appropriation. Tasks: •Explore the concept of cultural appropriation. •To study examples of cultural appropriation, problems and solutions proposed by researchers to the problem; •Investigate how the K-Pop industry has developed under foreign influence; •Find and analyses examples of cultural appropriation in the K-Pop industry. The proposed hypothesis – examples of cultural appropriation can be observed in the K-Pop industry, which often borrows elements from other cultures, disregarding their meaning and historical context, thus ignoring the history and cultural significance of minority cultures. The work concludes that there are examples of cultural appropriation in the K-Pop industry. The work is summarized in 40 pages, contains 10 images, conclusion, 107 used reference sources. Keywords: Cultural Appropriation, K-Pop, Korean Music, Korea
Cultural Appropriation in the K-Pop Industry
Keywords: Āzijas studijas; Kultūras apropriācija; K-Pop; Koreja; Korejiešu mūzika; Dienvidkoreja