Izvērsti izklājlapu savienojumi korporatīvās datu bāzēs - Teļševskis, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2011)
Kvalifikācijas darbā tiek aprakstīta problēma saistīta ar datu bāzēm, rēķintabulām – datu apvienojums no dažiem resursiem, vaicājumi no vienas tabulas uz otru, vai no datu bāzēm uz tabulām. Par problēmu tiek pieņemti pieci punkti: realizācijas iespējas, datu homogenitāte, informacionālais drošums, ātrdarbība (ar lielu datu apjomu, kad tā ir visvairāk nepieciešama) un automatizācija. Situācija kad ir nepieciešami datu bāzes savienojumi ir ļoti populāra vidējo un lielo uzņēmumu vidē, kad daži simti cilvēki strādā katrs ar saviem failiem, par kuriem ir atbildīgi un izstrādā jaunus. Ir svarīgi rūpēties par informācijas savlaicīgo atjaunināšanu, ka arī par to lai atjaunināšana notika automātiski, jo cilvēks ir cilvēks un var aizmirst atjaunināt cenas, kas var sagādāt lielas problēmas. Tiek stāstīts par iespējamu risinājumu strādājot ar datu bāzēm MS Access, rēķintabulām MS Excel, kas tiek darīts MS Windows 2000, XP vidē un MySQL savienojumiem Ubuntu Linux vidē. Tiek stāstīts par realizācijas iespējam, kā var importēt arī MS Access un MS Excel datus MySQL datubāzē un no MySQL uz MS Excel.

The qualification work is describing the problems connected with database and spreadsheet management – linking data from various resources, concatenating data from different sources and querying a database to retrieve necessary information. To define a problem we take five ideas into account: possibility of realisation, data homogeneity, security of information, performance and automatisation. A situation where complicated data linking is essential is very popular these days in medium-sized and large companies where employees work with their own files and information for which they are responsible and develop new ones. It’s important to worry about timely information renewal and that it will be updated automatically because people make mistakes for the sake of their nature and forgetting about updating prices could cause big problems. This work contains information about possible solutions, to working with databases such as MS Access and MS Excel spreadsheets on MS Windows platforms and about working with MySQL mainly on Linux Ubuntu platform. It also contains information about how to work around limitations to pass data from MySQL to Access and Excel and vice-versa from Excel or Access to MySQL.
Advanced spreadsheet connections in corporate databases
Keywords: Datorzinātne