Engures ezera ģeoloģiskā izpēte - Skadmanis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2009)
Skadmanis K. 2009. Engures ezera ģeoloģiskā izpēte. Bakalaura darbs. LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeoloģijas zinātnes nodaļa. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām ar apakšnodaļām 63 lappušu apjomā. Darbs ir papildināts ar ilustratīvo materiālu – 23 attēliem, 1 tabulu un 4 pielikumiem. Bakalaura darbā ir pētīti Engures ezera un tā apkārtnes ģeoloģiskos apstākļus izmatojot nogulumu granulometriskā sastāva, šķirotības, noapaļotības un graudu virsmas analīzes. Pētījumā izmantotas lauka un laboratorijas pētījumu metodes, kuras ļāva secināt, ka nogulumu granulometriskais sastāvs pētītajos paraugos ir līdzīgs un nogulumi pārsvarā ir vidējgraudaina smilts, lielāks noapaļoto graudu īpatsvars ir lielāku graudu izmēra frakcijās, bet mazākās palielinās nenoapaļoto graudu īpatsvars. Konstatēts, ka Engures ezerā un tā apkārtnē nogulumi uzkrājušies dažādos apstākļos: Baltijas ledus ezera, Litorīnas jūras un Engures ezera apstākļos, kā arī uzkrājušies eolo un kūdras veidošanās procesu rezultātā. Atslēgas vārdi: Engures ezers, smilts, granulometriskais sastāvs, graudu noapaļotība, virsma.

ANOTATION Skadmanis K. 2009. Geological investigation of Engure Lake. Bachelor work. University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geology. Bachelor work consists of 3 sections with 63 pages of volume subdivision. The work is supplemented by illustrative material - 23 pictures, 1 table and 4 appendices. Bachelor's work is studied Engure Lake and its environs through the geological conditions of sediment composition grading, sorting, rounded and grain-surface analysis. The study used field and laboratory research methods, which led to the conclusion that the sediment granulometry studied samples are similar, and silt, are generally medium-grained sand, more rounded grains have a higher proportion of grain size fractions, while the smallest increase in the proportion not rounded grains. Found that Engure Lake and its surroundings silt accumulated in different contexts: the Baltic ice lake, Litorīnas Engure sea and lake conditions, as well as accrued aeolian and peat formation processes. Keywords: Engure lake, sand, granulometry, grain sorting, surface.
Geological investigation of Engure lake
Keywords: Ģeoloģija