Izziņas intereses attīstīšanas iespējas brīvdabas pedagoģijā vecākajā pirmsskolas vecumā - Zaperecka, Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba nosaukums: Izziņas intereses attīstīšanas iespējas brīvdabas pedagoģijā vecākajā pirmsskolas vecumā. Darba autors: Annija Zaperecka. Darba vadītājs: Tija Zīriņa. Darba mērķis ir analizēt izziņas intereses attīstīšanas iespējas brīvdabas pedagoģijā vecākajā pirmsskolas vecumā. Lai sasniegtu uzstādīto mērķi Bērniem tika piedāvātas dažādas praktiskās darbības āra vidē. Darba autore izvirzīja hipotēzi, ka ērnu izziņas interešu attīstīšana brīvdabas pedagoģijā būs sekmīga ja pedagogs: Piedāvās bērniem uzdevumus, kas sekmēs izpratni par grupēšanu pēc noteiktām pazīmēm, kasb savukārt veidos izpratni par apkārtējo dabas daudzveidību, īpašībām un pielietojumu reālajā dzīvē.Radoši darbosies ar dabā pieejamiem materiāliem.Veicinās bērnus radoši domāt un papildināt izpildāmo ,pielietojot iztēli un radošumu – izdarot secinājumus un izsakot savu viedokli. Mācību procesu organizēs apgūstot zināšanas dažādos kontekstos un ar dažādiem domāšanas un pašvadītas mācīšanās paņēmieniem, tādējādi stiprinot jaunu zināšanu sasaisti ar personisko pieredzi. Darbam ir 5 nodaļas. Pirmā nodaļa -izziņas intereses jēdziena analīze pedagogu un psihologu teorijās. Otrā nodaļa- brīvdabas pedagoģijas izmantošanas iespējas pirmsskolā. Trešajā nodaļā -bērna attīstības likumsakarības vecākajā pirmskolas vecumā. Ceturtā nodaļa -pētījums par izziņas inetereses attīstīšanas iespējām brīvdabas pedagoģijā vecākajā pirmsskolas vecumā. Piektā nodaļa - otrreizējs pētījums par izziņas inetereses attīstīšanas iespējām brīvdabas pedagoģijā vecākajā pirmsskolas vecumā izmantojot kompetenču pieeju. Darba apjoms – 71 lpp. Tabulu skaits- 9. Diagrammu skaits – 10. Izmantoto informācijas avotu skaits – 48.

Research title: Development of cognitive interest in outdoor education in senior pre-school age. The author: Annija Zaperecka. Supervisor: Tija Zīriņa. The aim of the research is to analyze possibilities of developing cognitive interest in open-air pedagogy in the pre-school age. To achieve the goal set, the children were offered a variety of outdoor activities. The author hypothesized that the development of children's cognitive interests in outdoor pedagogy would be successful if the educator: Provides children with tasks that will enhance understanding of grouping by particular traits, which in turn will develop understanding of the surrounding nature diversity, characteristics and applications. Works creatively with materials available in nature. Encourage children to think creatively and to complement the doable by using imagination and creativity - drawing conclusions and expressing their views. The learning process will be organized by acquiring knowledge in different contexts and with different ways of thinking and self-directed learning, thus strengthening the link between new knowledge and personal experience. There are 5 chapters. The first chapter is the analysis of the notion of cognitive interest in theories of educators and psychologists. Chapter Two - possibilities of using outdoor pedagogy in preschool. The third chapter - regularities of child development in the oldest preschool age. Chapter four – a study on opportunities for developing cognitive interest in outdoor pedagogy in early preschool. Chapter five - a secondary study of opportunities for developing cognitive interest in outdoor pedagogy in the early preschool age using a competency approach. The research study contains 71 pages, 9 tables, 10 diagrams and there are 48 information sources used.
Development of cognitive interest in outdoor education in senior pre-school age
Keywords: Skolas pedagoģija; Brīvdaba; Pirmsskola; Izziņa; Kompetences; Pētījums