Spinālo iekaisuma procesu izmeklēšanas iespējas ar magnētiskās rezonanses metodi - Dzene, Edīte (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījumā „Spinālo iekaisuma procesu izmeklēšanas iespējas ar magnētiskās rezonanses metodi”, tika izvirzīts mērķis iepazīties ar diagnostikas iespējām un protokolu izvēli pie spinālo iekaisumu procesiem magnētiskajā rezonansē. Lai izvirzīto mērķi sasniegtu, tiek apskatīta pieejamā zinātniskā literatūru par spināliem iekaisuma procesiem, to klasifikāciju un diagnostiku, kā arī īss radioloģiskās anatomijas un diagnostikas iespējamo metožu apskats. Pētījuma metode - kvantitatīva - tika anketēti radiologu asistenti, kuri veic izmeklējumus ar magnētiskās rezonanses metodi. Apkopojot rezultātus tika noskaidrots, ka praksē netiek pielietoti vienoti protokolu standarti spinālo iekaisumu diagnostikā, jo katrā iestādē izmeklējumi tiek veikti atšķirīgi. Atslēgas vārdi: magnētiskā rezonanse, radioloģija, mugurkauls, iekaisums, anketa.

The goal of the research "Evaluation possibilities of spinal inflammation with use of magnetic resonance method" was to study the diagnostic abilities and choice of protocols in cases of spinal inflammation processes in magnetic resonance. Available scientific literature on spinal inflammation processes, their classification and diagnostics was studied and short review of radiologic anatomy and possible diagnostics methods was performed to achieve the goal of this work. In this research the quantitative research method – a questionnaire was given to assistant radiologists, who use magnetic resonance in their work. As a result of the research it was discovered that unified protocol standards are not used in diagnostics of spinal inflammations and each institution has slight deviations from standard protocols - according to the instructions of the radiologist. Keywords: Magnetic resonance, radiology, spine, inflammation, questionnaire.
Evaluation possibilities of spinal inflammation with use of magnetic resonance method
Keywords: Medicīna