Ārzemju ziņu vērtības un redakcionālās izvēles par 2022.gada Krievijas iebrukumu Ukrainā tiešsaistes ziņu portālos LSM un Delfi latviešu un krievu valodā (2022.gada 10.oktobris-2022.gada 10.novembris) - Hovecka, Aija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs “Ārzemju ziņu vērtības un redakcionālās izvēles par 2022.gada Krievijas iebrukumu Ukrainā tiešsaistes ziņu portālos LSM un Delfi latviešu un krievu valodā (2022.gada 10.oktobris-2022.gada 10.novembris)” ir izstrādāts ar mērķi izpētīt ārzemju ziņu veidošanās nosacījumus Krievijas – Ukrainas kara kontekstā. Autore ir pētījusi ziņu vērtības, tiešsaistes portālu “LSM.lv”, “Rus.LSM.lv”, “Delfi.lv” un “Rus.Delfi.lv” redaktoru izvēles un atšķirības starp “LSM” un “Delfi” latviešu un krievu valodas ārzemju ziņām. Teorētiskajā daļā ir raksturota informācijas vide, mediju hierarhija un analizētas ārzemju ziņu pētniecības pieejas. Darba teorētiskais pamatojums ir Johana Galtunga (Johan Galtung) un Marī Ruges (Mari Ruge) ziņu vērtību teorētiski metodoloģiskais ietvars. Raksturojot Krievijas iebrukuma Ukrainā ziņu kontekstu, darbā ir iekļauta nodaļa ar īsu vēsturisko kontekstu un mediju reakciju pēc Krimas aneksijas 2014.gadā. Metodoloģijas daļā tuvāk aplūkotas pētījumā izmantotās metodes – kvantitatīvā un kvalitatīvā kontentanalīze, un strukturētā intervija. Bakalaura darba empīriskajā daļā ir apkopotas četru tiešsaistes ziņu portālu “LSM.lv”, “Rus.LSM.lv”, “Delfi.lv” un “Rus.Delfi.lv” ārzemju ziņas par 2022.gada Krievijas iebrukumu Ukrainā laika periodā no 2022.gada 10.oktobra līdz 2022.gada 10.novembrim. Kopā ir pētītas 987 ziņas. Ziņu empīriskajā pētniecībā ir izmantotas kvantitatīvā kontentanalīze, kvalitatīvā kontentanalīze un četras daļēji strukturētas intervijas ar tiešsaistes portālu ārzemju ziņu redaktoriem – Ansi Īvānu, Inu Strazdiņu, Anatoliju Golubovu un Alekseju Dundu. Atslēgas vārdi: ārzemju ziņas, Galtungs un Ruge, Krievijas iebrukums Ukrainā, kontentanalīze.

The goal of the bachelor's thesis " Foreign news values and editorial choices about 2022 Russia's invasion of Ukraine on the online news portals LSM and Delfi in Latvian and Russian languages (October 10, 2022-November 10, 2022)" was an investigation of the formation of foreign news conditions in the context of the Russia-Ukraine war. The author has investigated the values of the news, the choices of the editors of the online portals "LSM.lv", "Rus.LSM.lv", "Delfi.lv" and "Rus.Delfi.lv" and the differences between "LSM" and "Delfi" Latvian and Russian languages foreign news versions. The theoretical part includes chapters about the information environment, media hierarchy, and analysis of foreign news research approaches. The theoretical basis of the paper is the theoretical-methodological framework of news values by Johan Galtung and Mari Ruge. Analyzing the news context of Russia's invasion of Ukraine, the paper includes a chapter with a brief historical context and media reaction after the annexation of Crimea in 2014. In the methodology part, the methods used in the bachelor’s thesis are examined in detail - quantitative and qualitative content analysis, and structured interview. The empirical part of the bachelor's thesis has been summed the foreign news of the four online news portals "LSM.lv", "Rus.LSM.lv", "Delfi.lv" and "Rus.Delfi.lv" about the 2022 Russia’s invasion of Ukraine in the period from 2022 October 10 to November 10, 2022. A total of 987 news have been analyzed. In empirical research of foreign news quantitative have been used quantitative content analysis, qualitative content analysis, and four semi-structured interviews with foreign news editors of the online portal: Ansis Īvāns, Ina Strazdiņa, Anatolijs Golubovs, and Aleksejs Dunda. Keywords: foreign news, Galtung and Ruge, Russia’s invasion of Ukraine, content analysis.
Foreign news values and editorial choices about 2022 Russia's invasion of Ukraine on the online news portals LSM and Delfi in Latvian and Russian languages (October 10, 2022-November 10, 2022)
Keywords: Komunikācijas zinātne; ārzemju ziņas; Galtungs un Ruge; Krievijas iebrukums Ukrainā; kontentanalīze