Alkohola atkarīga pacienta aprūpe stacionāra apstākļos - Terliņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs “Alkohola atkarīga pacienta aprūpe stacionāra apstākļos” izstrādāts ar mērķi izpētīt alkohola atkarīga pacienta aprūpi stacionāra apstākļos. Alkohola atkarīgu pacientu aprūpe stacionārā prasa multidisciplināras komandas darbu, kā arī māsai saskarsmē ar šādiem pacientiem ir viena no vadošajām lomām. Darbs balstīts uz B. Ņūmenas māszinību teoriju, teorētisko daļu, apkopojot literatūru, tika apskatīti alkoholisma riska faktori, veselības traucējumi, kas saistīti ar alkohola lietošanu, pa vecuma grupām. Pētījumā ti izmantota kvalitatīvā pētniecības metode, intervējot 7 vispārējās aprūpes māsas, kuras izvēlētas pēc nejaušības un ērtuma principa, un, kuras aprūpē alkohola atkarīgus pacientus. Pētījuma instruments – strukturēta intervija. Pētījuma jautājums – “Kādas ir primārās un sekundārās aprūpes darbības alkohola atkarīgiem pacientiem stacionāra apstākļos?” Pētījuma rezultāti liecina par to, ka primārās aprūpes darbības ietver vispārējā stāvokļa novērtēšanu, vitālo rādītāju noteikšanu, ādas apskati un traumu aprūpi, psihozes un delīrija pazīmju identificēšanu, informācijas ievākšanu par lietotajiem medikamentiem, pašaprūpes spēju novērtēšanu. Sekundārās aprūpes darbības ietver - intravenozā katetra ievietošanu, nepieciešamās medikamentozās terapijas nodrošināšanu, komunikācijas stratēģiju pielāgošanu, ņemot vērā pacienta stāvokli un spēju sadarboties. Atslēgas vārdi: aprūpe, pieredze, novērtēšana, izglītošana, dokumentācija, sadarbība.

The bachelor thesis "Care of an alcohol dependent patient in an inpatient setting" aims to investigate the care of an alcohol dependent patient in an inpatient setting. The care of alcohol-dependent patients in inpatient settings requires multidisciplinary teamwork, and the nurse plays a leading role in the interaction with such patients. The theoretical part of the thesis is based on B. Newman's nursing theory, the literature review, risk factors for alcoholism, health disorders associated with alcohol use, alcohol use by age groups. The study uses a qualitative research method, interviewing 7 general practitioners, selected randomly and by convenience, who care for alcohol-dependent patients. The research instrument is a structured interview. Research question - "What are the primary and secondary care activities for alcohol dependent patients in stationary?" The results of the study suggest that primary care activities include assessment of general condition, determination of vital signs, skin examination and wound care, identification of signs of psychosis and delirium, collection of information on medications taken, assessment of self-care abilities. Secondary care activities include - insertion of an intravenous catheter, provision of necessary drug therapy, adaptation of communication strategies to the patient's condition and ability to cooperate. Key words: care, experience, assessment, education, documentation, collaboration.
Care of an alcohol dependent patient in an inpatient setting
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Aprūpe; Pieredze; Novērtēšana; Izglītošana; Dokumentācija