Āra gaisa vides ietekme uz lauksaimniecībā nodarbinātajiem un preventīvie risinājumi. - Hūna, Agnese (Latvijas Universitāte, 2023)
“Āra gaisa vides ietekme uz lauksaimniecībā nodarbinātajiem un preventīvie risinājumi”. Darba autore: Agnese Hūna. Darba zinātniskais vadītājs: prof., Dr. sc. admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 118 lapām, ietver 28 attēlus, 22 tabulas, 6 pielikumus un 108 informācijas avotus. Pētījums sastāv no četrām daļām: pirmajā daļā veikta aktuālās literatūras analīze par ārtelpu gaisu kopumā un sīkāk apskatīts ārtelpu gaiss lauksaimniecības kontekstā, uzsvaru liekot tieši uz cieto izkliedēto daļiņu emisijām un to ietekmi uz teritorijā strādājošiem darbiniekiem. Aktuālā literatūra liecina, ka palielināta putekļu koncentrācija ārtelpu gaisā ietekmē lauksaimniecībā nodarbināto fiziskās spējas un psiholoģisko veselību, tāpat būtiski ietekmē ražas apjomus – putekļiem ir daudzpusēji nelabvēlīga ietekme. Otrā daļa ietver pētījumā pielietotās metodes. Kopumā izmantotas trīs metodes, kuras sniedz pietiekami detalizētu un skaidru konkrētās situācijas analīzi. Tika veikta lauksaimniecības jomā nodarbināto aptauja, ķīmisko risku (putekļu) novērtēšana, izmantojot Latvijas metodi, un fona, uzņēmuma radīto un summārā piesārņojuma emisiju aprēķinu apstrāde un vizualizācija. Trešā daļa sastāv no iegūto datu apkopojuma un rezultātu analīzes un diskusijas. Ceturtajā daļā sniegti preventīvie risinājumi un veikts aizsardzības pasākumu izvērtējums, ņemot vērā faktiskos datus, citu Latvijas uzņēmumu pieredzi. Iegūtie pētījuma rezultāti liecina, ka ķīmiskajiem darba vides riskiem – putekļiem – ir būtiska ietekme uz lauksaimniecības nozarē strādājošiem. Putekļu dispersijas grafiskie attēli un iegūtie rezultāti liecina, ka cieto izkliedēto daļiņu PM10 un PM2,5 koncentrācijas vairākkārtīgi pārsniedz normatīvos noteiktās koncentrāciju robežvērtības. Būtiski ir ne tikai ierobežot putekļu izplatību un dispersiju vidē, bet arī ar dažādu metožu palīdzību samazināt putekļu daudzumu jau to rašanās vietā.

“Outdoor air quality impact on agricultural employees and preventive solutions”. Author of the research paper: Agnese Hūna. Scientific supervisor: prof., Dr. sc. admin. Henrijs Kaļķis. The research paper is presented on 118 pages, includes 28 figures, 22 tables, 6 appendix, 108 sources of information. The research paper consists of four parts: the first part summarizes and analyzes latest literature sources on outdoor air in general and in the context of agriculture outdoor air quality focusing on the emissions of solid dispersed particulate matter and their impact on employees working in the agricultural area. Latest literature sources shows that an increased contentration of dust in outdoor air affects the physical abilities and psychological health of agricultural workers, as well as significantly affects the amount of harvest - dust has a multifaceted adverse effect. The second part includes the methods used in the study. In general, three methods were used, which provide a sufficiently detailed and clear analysis of the specific situation. Survey of agriculture employees, assessment of chemical risks (dust) using the Latvian method, and processing and visualization of calculations of background, company-generated and total pollution emissions were carried out. The third part consists of the collection of the obtained data and the analysis and discussion of the results. The fourth part provides preventive solutions and an evaluation of protective measures, taking into account the actual data and the experience of other Latvian companies. The obtained research results show that the chemical risks of the working environment – dust – have a significant impact on those working in the agricultural sector. The graphic images of dust dispersion and the obtained results show that the concentrations of PM10 and PM2,5 solid dispersed particles are several times higher than the limit values set by the government. It is essential not only to limit the spread and dispersion of dust in the environment, but also to reduce the amount of dust at the place of its origin with the help of various methods.
Outdoor air quality impact on agricultural employees and preventive solutions.
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; cietās izkliedētās daļiņas PM, PM10, PM2,5; lauksaimniecība; putekļi; ķīmiskie riski; piesārņojuma dispersija