Seju aizsedzošu apģērbu nēsāšanas aizliegums Starptautisko cilvēktiesību kontekstā - Virse, Raimonda (Latvijas Universitāte, 2016)
Seju aizsedzoša apģērba un musulmaņu galvassegu nēsāšanas ierobežošana ir viens no pēdējā laika aktuālākajiem jautājumiem cilvēktiesībās, jo sejas aizklāšana sevī ietver gan tiesības paust savu reliģisko pārliecību, gan privātās dzīves neaizskaramību. Patlabam vienotas prakses neesamības dēļ seju aizsedzošu apģērbu aizlieguma atbalstītāji un oponenti nonākuši konflikta situācijā, no vienas puses, šādi likumi ir pamatoti ar to, ka tie aizsargā sieviešu vienlīdzības tiesības, palīdz saglabāt sabiedrības un valsts drošību, un nodrošina nacionālās vērtības - tādas kā sekulārisms, “kopā dzīvošanu” un neitralitāti, no otras puses, šādi likumi tiek apšaubīti, jo tie apdraud sievietes tiesības uz vienlīdzīgu attieksmi, reliģijas brīvību un privātās dzīves neaizskaramību, kā arī aizliegums ir nelietderīgs, lai nodrošinātu sabiedrības drošību, jo svarīga ir cilvēka rīcība, nevis apģērbs. Darbā noteiktie mērķi sasniegti, autorei analizējot kā musulmaņu reliģisko apģērbu jautājums risināts Eiropas valstu praksē, tajā skaitā Francijā, Beļģijā un citās nozīmīgās valstīs, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas judikatūrā, tādos spriedumos kā S.A.S. pret Franciju, Leyla Sahin pret Turciju, Dahlab pret Šveici un citos. Darba izstrādē tiek vēlreiz apstiprināts, ka vēl joprojām seju aizsedzošu apģērbu aizliegums ir aktuāls jautājums starptautisko cilvēktiesību kontekstā un Eiropas Cilvēktiesību tiesā nav vienota risinājuma šim jautājumam.

Face veil and muslim headscarf prohibition is one of the latest most pressing question in human rights, because face covering includes both right to respect for private life and freedom of religion. Fact that currently there is no united practice for face veil ban has led to conflict between proponents and opponents of such bans have relied upon a diverse range of arguments for their positions, on the one hand, such laws and regulations have been justified on the grounds that they protect the dignity and equal rights of women, help preserve public and national security, and reflect national values, such as official secularism, “living together” and neutrality, on the other hand, such laws have been attacked on the basis that they undermine womens rights to equal treatment, freedoms of expression and of religion and are counterproductive to their purported aims, human behavior is more essential than clothing. In order to achieve the objectives of the work, the author analyzed how muslim religious clothing is addressed in European countries, such as France, Belgium and other important countries, and also author analyzed several important European Court of Human Rights cases like S.A.S. v. France., Leyla Sahin v Turkey., Dahlab v Switzerland and more. In the development of thesis it is reaffirmed that baning face veil is still a major topic in the context human rights and European Court of Human Rights still has no united solution for this topic.
Prohibition of wearing face-covering headwear within context of International Human rights
Keywords: Juridiskā zinātne; Seju aizsedzošs apģērbs; Cilvēktiesības; Reliģijas brīvība; Privātās dzīves neaizskaramība; Eiropa