Videi draudzīgu uzvedību noteicošie faktori Lietuvas tūristu perspektīvā Papes dabas parkā - Nikolaisone, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Videi draudzīgu uzvedību noteicošie faktori Lietuvas tūristu perspektīvā” izstrādes gaitā noskaidrots un raksturots plašs loks videi draudzīgu uzvedību ietekmējošo faktoru, kas atklājas un ir būtiski Lietuvas tūristu perspektīvā, tiem apmeklējot Papes dabas parku un Lietuvas tūristiem svarīgāko galamērķi – Baltijas jūras piekrasti. Pētījumā analizēti dažādi individuālie, sociālie un ārējie videi draudzīgu uzvedību noteicošie faktori un to savstarpējās mijattiecības, atklājot gan Lietuvas tūristu redzējumu par tiem, gan aplūkojot šo faktoru ietekmi konkrētajā tūristu grupā. Uzvedību noteicošie faktori noskaidroti, raksturoti un analizēti konkrētās pētījuma teritorijas vēsturiskās un pašreizējās tūrisma situācijas, tūrisma resursu un iespēju, kā arī tūrisma nozares radīto un ar Lietuvas tūristu, namīpašnieku un viesuzņēmēju klātbūtni saistīto vides problēmu kontekstā.

The master’s thesis “Determinants of pro-environmental behavior in the perspective of Lithuanian tourists in Pape Nature Park” identifies and describes a wide range of determinants of pro-environmental behavior, which reveals and and is essential in the perspective of Lithuanian tourists visiting Pape Nature Park and its’ most important destination for Lithuahian tourists – the Baltic sea coast. This study analyses various individual, social and external determining factors of pro-environmental bahavior and their interrelations, revealing both the vision of Lithuanian tourists on these factors and the impact of these factors on the tourist group in question. Determinants of pro-environmental behavior have been identified, characterized and analyzed both in the context of the historical and current tourism situation and tourism resources and opportunities in the area, as well as in the context of environmental problems caused by tourism industry and the presence of Lithuanian tourists, householders and owners of the accommodation business.
Determinants of pro-environmental behavior in the perspective of Lithuanian tourists in Pape Nature Park
Keywords: Vides zinātne; Videi draudzīgu uzvedību noteicošie faktori; Lietuvas tūristi; Papes dabas parks; Baltijas jūras piekraste