Propaganda Trešā Reiha spēlfilmā „Hitler-jaunietis Kvekss” - Bitāne, Dita (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī bakalaura darba tēma ir masu medija – filmas – ietekme uz nacistu varu laikā no 1933.-1945. gadam. Kā par piemēru darba analīzei, autore izvēlējās 1933. gadā uzņemto filmu „Hitler-jaunietis Kvekss”. Šī darba mērķis ir apliecināt, ka dotā filma bija ietekmīgs līdzeklis nacistu ideoloģijas izplatīšanā. Pateicoties plašajam nacistisko simbolu pielietojumam, jauniešu brīvā laika aktivitāšu izpausmēm un viņu neizmērojamajai kulta mīlestībai pret vadītāju, filma „Hitler-jaunietis Kvekss” propagandē „Hitler-jaunatnes” organizācijas normu kopumu. Darba veiksmīgai realizācijai autore izmantoja tādas metodes, kā nacionālsociālisma, tā propagandas un Hitlera jaunatnes teoriju un literatūras avotu atlasi. Tika pētīta Trešā Reiha kino politika; kā arī nozīmīga loma identitātes un nacistu ideju transformācijai piedēvēta Jana Asmana „mīta” teorijai. Filmai kā masu mediju formai veiksmīgi izdevās īstenot nacistu līderu idejas un politiku.

The subject of this bachelor work is the influence of the mass media film in the time of power seize by the Nazis in 1933 – 1945. As an example for the analysis, the author examined the film “Hitler Youth Quex” (1933). The aim of this work is to confirm, that the film “Hitler Youth Quex” was an influential tool with a full package of Nazi symbols, expressions of youth activities and their enthusiastic love and cult for leader, propagating the ideas of German ideology. For a fortunate realization of this work, the author defined a couple of methods, like, the selection of literature sources and theories about National Socialism, about the Hitler Youth and Nazi propaganda. It was important to set the issues about the film policy during the Third Reich. As an important part in the development of identity and transformation ideas of the Nazi leader, Jan Assmann’s “myth” theory was examined.The film as a form of the mass media was a successful concept for NS-Leaders to fulfill their policy.
Propaganda in Fictional Film of the Third Reich "Hitler Youth Quex”
Keywords: Valodniecība