Pirmspensijas un pensijas vecuma darbinieku attīstības iespējas Latvijas Nacionālajā arhīvā - Kabakova, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Autores maģistra darba tēma ir „Pirmspensijas un pensijas vecuma darbinieku attīstības iespējas Latvijas Nacionālajā arhīvā”. Cilvēkresursu novecošanās dēļ Eiropas valstīs pieaug darbaspēka vidējais vecums. Darba devējiem jādomā par to, kā efektīvi nodarbināt vecāka gadagājuma darbiniekus. Latvijas Nacionālais arhīvs ir tiešās pārvaldības iestāde ar lielu gados vecāku darbinieku īpatsvaru. Pētījuma rezultātā autores izstrādātie priekšlikumi un vadlīnijas ir piemērojami arī citām valsts iestādēm. Pētījuma pamatā ir statistikas datu par cilvēkresursu novecošanos ES valstīs, jaunāko tendenču cilvēkresursu attīstības, vadības un mūžizglītības jomā, kā arī cilvēkresursu attīstības jomu kontrolējošo normatīvo aktu analīze. Pētījuma ietvaros aptaujāti arhīva darbinieki un intervēti eksperti.

The master theses theme is „Development opportunities for pre-retirement and retirement employees in the National Archives of Latvia”. Due to the aging of human resources, the average age of the labor force in European countries is increasing. Employers need to think about how to employ older workers effectively. The National Archives of Latvia is a direct management institution with a large proportion of older employees. The proposals and guidelines developed by the author as a result of the research are also applicable to other public institutions. The study is based on the analysis of statistical data on the aging of human resources in the EU countries, the latest trends in the field of human resource development, management and lifelong learning, as well as the regulatory enactments controlling the field of human resource development. Within the framework of the research, archive employees and experts were interviewed.
Development opportunities for pre-retirement and retirement employees in the National Archives of Latvia
Keywords: Vadībzinātne; cilvēkresursu attīstība; pirmspensijas vecums; pensijas vecums; mūžizglītība; demogrāfiskā novecošanās