Covid-19 kā nepārvaramas varas apstāklis līgumattiecībās. - Martinsone, Anete Dana (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba nosaukums ir “Covid-19 kā nepārvaramas varas apstāklis līgumattiecībās”. Covid-19 pandēmijas ietekmē aktuālāks kļuva jautājums par līguma saistošo spēku, izņēmuma gadījumiem no principa pacta sunt servanda un nepārvaramas varas jēdzienu. Autore darbā ir izpētījusi nepārvaramas varas pazīmes, izņēmumu no principa pacta sunt servanda tiesisko regulējumu gan Civillikumā, gan starptautiskajos akadēmiskajos materiālos, kuri tiek izmantot līgumslēdzējpušu attiecību regulēšanai līgumos. Darbā izmantoti gan Latvijas tiesību akti, juridiskā literatūra un tiesu prakse, kā arī ārvalstu regulējums un atzīti Eiropas līgumtiesību akadēmiskie materiāli. Darbā izmantota salīdzinošā metode, kur tikušas salīdzinātas nacionālā un starptautiskā līmeņa tiesību normas, kā arī tika izmantota deduktīvā metode, ar kuras palīdzību no zinātniskiem apgalvojumiem iegūti savi secinājumi. Izmantota arī analītiskā un vēsturiskā metode. Atslēgvārdi: līgums, līguma saistošais spēks, nepārvarama vara, apgrūtinājums, Covid-19.

The title of bachelor thesis is “Covid-19 as a condition of force majeure in contractual relations”. Under the influence of the Covid-19 pandemic, the question of the treaty's binding force, the principle of pacta sunt servanda, and the concept of force majeure, became more pressing. In bachelor thesis, the author has studied the characteristics of force majeure, an exception of the principle pacta sunt servanda's legal framework in the Civil Law and in international academic materials, which are used to regulate relations between Contracting Parties in contracts. Latvian law, legal literature and local judicial practice, also foreign regulation and judicial practice are used in the work. Comparative method which compared national and international legal norms is used in work, and used a deductive method to draw conclusions from scientific statements. The analytical and historical method has also been used. Keywords: contract, contract binding force, force majeure, hardship, Covid-19.
Covid-19 as a condition of force majeure in contractual relations.
Keywords: Juridiskā zinātne; līgums; līguma saistošais spēks; nepārvarama vara; apgrūtinājums; Covid-19