Lineārā krāsvielu lāzera darbība vienmodas režīmā un tā izmantošana Na hipersīkstruktūras komponenšu ierosmei - Viesītis, Juris (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba ietvaros tika veikta lineāra krāsvielu lāzera SPECTRA PHYSICS 375 uzstādīšana un panākta tā stabila darbība vienmodas režīmā, kā aktīvo vidi izmantojot Rhodamine 6G krāsvielu. Ar šo lāzeru tika veikta Na atomu stāvokļu 3p1/2 un 3p3/2 hipersīkstruktūras komponenšu selektīva ierosme, izmantojot lāzera starojuma frekvences skanēšanu. Tika analizēta skanēšanas linearitāte un lāzera starojuma frekvences stabilitāte skanēšanas laikā, salīdzinot eksperimenta rezultātus ar teorētisko Na atoma hipersīkstruktūras spektru un ar spektru, kas iegūts, izmantojot ierosmi ar „ring” krāsvielu lāzera starojumu. Balstoties uz iegūtajiem rezultātiem, tika izdarīti secinājumi par lineāra krāsvielu lāzera pielietojamību dažādos eksperimentos.

During this work a linear dye laser SPECTRA PHYSICS 375 has been set up and adjusted for stable operation in a single-mode regime using Rhodamine 6G dye as the active medium. A selective excitation of hyperfine components of the 3p1/2 and 3p3/2 states of Na atoms was performed by scanning the laser frequency. The linearity of the scan and the stability of the laser frequency have been analyzed by comparing the results of the experiment with the theoretical hyperfine spectra of Na atom as well as the spectra obtained by excitation using the radiation of a “ring” dye laser. Based on the obtained results, conclusions about the applicability of the linear dye laser to various kinds of experiments have been drawn.
Operation of a linear dye laser in a single-mode regime and its use for excitation of Na hyperfine components
Keywords: Fizika