Mārtiņš Luters un viņa nopelns vācu valodas vēsturē - Ņeverova, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2007)
Dotā diplomdarba nosaukums ir „Mārtiņš Luters un viņa nopelns vācu valodas vēsturē”. Diplomdarba mērķis: aprakstīt Lutera sasniegumus Vācijas vēstures kontekstā, kā arī izpētīt vācu valodas gramatiku 16. gadsimtā. Pētījuma veikšanai tika izmantoti Mārtiņa Lutera Bībeles tulkojumu paraugi. Šī darba pirmajā daļā tika veikta vācu valodas 16.gadsimta gramatikas analīze. Otrajā daļā sniegts Lutera Bībeles tulkojumu salīdzinājums ar citiem autoriem, kas agrāk tulkojuši Bībeli. Analīzes rezultātā es varu izdarīt secinājumu par to, ka Bībeles tulkojumam uz vācu valodu (1522-1542) bija svarīga nozīme, jo Luteram izdevās nostiprināt vācu valodas kā vispārējas nacionālas valodas normas.

The name of this thesis is „Martin Luther’s merit in the language history of German”. The aim of the thesis is to characterize Luther’s achievements within the history of the Germany and examine the German grammar of the 16th century. For this research the author has used the examples from the Bible translations made by Martin Luther. In the first chapter of the thesis the author has provided the analysis of the German Grammar of the 16th Century. In the second chapter the author has given the comparison of Lutheran’s Bible translation with the other authors translating the Bible. As the result of the analysis, I have come to a conclusion, that the biggest impact was the translation to the German language of the Bible (1522-1542), where Luther has succeeded in setting the standards of the all-German national language.
Martin Luther's Merit in the Language History of German
Keywords: Vācu filoloģija