Krimināllikuma 74.1 pantā un 78. pantā paredzētie noziedzīgie nodarījumi - Dubults, Ritvars (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba tēma ir atbildība par Krimināllikuma 74.1 un 78. pantā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem. Iepriekš minētajos Krimināllikuma pantos paredzētie noziedzīgie nodarījumi pēdējo gadu laikā ir kļuvuši īpaši aktuāli. Kā viens no aktuālajiem jautājumiem, runājot par Krimināllikuma 74.1 un 78. pantā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, ir robežas iezīmēšana starp tiesībām uz vārda brīvību un valsts pienākumu aizsargāt demokrātiskas sabiedrības pamatvērtības. Maģistra darba mērķis ir izpētīt minētos Krimināllikuma pantus, iztirzājot to sastāvus, izpētīt starptautisko regulējumu, piemērošanas teorētisko un praktisko pusi, tai skaitā noskaidrot ar to saistītos problēmjautājumus, piedāvāt iespējamos risinājumus tiesiskā regulējuma uzlabošanai, liekot uzsvaru uz šī brīža situāciju valstī. Darbā aplūkoti Starptautiskie un Eiropas Savienības tiesību akti par atbildību par naida runu un naida noziegumiem, genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošanas sastāva pazīmes, nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanas sastāva pazīmes, pētāmo noziegumu regulējums ārvalstīs, kā arī pētīts valsts pienākums saukt pie atbildības par šādiem noziegumiem. Pētīti Latvijas un ārvalstu krimināllikumi, citi likumi un ārējie normatīvie akti, starptautiskās konvencijas, ES tiesību akti, darba tēmai atbilstoša nacionālā un starptautiskā krimināltiesību doktrīna un tiesu prakse.

The topic of the Master's thesis is responsibility for the criminal offenses provided in Articles 74.1 and 78 of the Latvian Criminal Law. The aforementioned criminal offenses provided for in the articles of the criminal law have been particularly relevant in recent years. As one of the topical issues, when talking about the criminal offenses provided for in Articles 74.1 and 78 of the Criminal Law, is the delineation of the boundary between the right to freedom of speech and the fundamental values protected by state law. The purpose of the master's thesis is to specify the articles of the criminal law, discussing in detail their composition, international regulation, application, and practical side, including to find out issues, possible solutions for improving the legal framework, emphasizing the current situation in the country. The work examines International and European Union legislation on responsibility for hate speech and hate crimes, features of the composition of justification for these crimes, the regulation of the investigated crimes, which is also studied the contrast between a person's right to freedom of expression and the state's duty to prosecute such crimes. This work examines Latvian and foreign criminal law, other laws and external regulatory acts, international conventions, EU legislation, the topic of the work corresponds to national and international criminal law doctrine and court practice.
Criminal offenses provided in Latvian Criminal law Article 74.1 and 78.
Keywords: Juridiskā zinātne; vārda brīvība; naida izraisīšana; nozieguma attaisnošana; diskriminācija; pamattiesības