Asins plūsmas ātruma profils dažādās femorālās artērijas vietās - Saveļjeva, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2012)
Mūsdienās sirds asinsvadu saslimšanas ir kļuvušas par vienu no galvenajiem nāves cēloņiem attīstītajās valstīs. Visbiežāk sastopamā asinsvadu sistēmas saslimšana ir ateroskleroze, viens no šīs slimības cēloņiem ir endotēlija disfunkcija. Līdz šim centieni samazināt kardiovaskulārās saslimšanas nav devuši vēlamos rezultātus, tāpēc joprojām aktuāls ir jautājums par faktoriem kas ietekmē endotēlija funkciju. Jaunākajos literatūras avotos tiek akcentēta asins plūsmas, kā endotēlija stimulējošā faktora nozīme, taču šādu literatūras avotu ir maz un esošie rezultāti ir pretrunīgi. Tādēļ šī darba mērķis ir raksturot veselu jaunu sieviešu augšstilba artēriju morfometriskos un hemodinamiskos parametrus miera apstākļos. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti vairāki darba uzdevumi. Atslēgas vārdi: Augšstilba artērijas, ultrasonogrāfija, asins plūsma, hemodinamiskie parametri.

Nowadays cardiovascular diseases have become one of the leading causes of death in developed countries. One of the most common cardiovascular disease is atherosclerosis, that is caused by endothelial dysfunction. Despite efforts to reduce cardiovascular disease the problem still remains actual. Therefore the question on the factors that affect endothelial function are important. Up to date literature proposes blood flow as an endothelial-stimulating factor, which might favorably influence endothelial cells, hence a limited number of papers are available and reported findings are rather controversial. Therefore, the aim of this work was to describe morphometrical and hemodynamic parameters of femoral artery in group of young healthy women in resting conditions.Keywords: Femoral arteries, ultrasonography, blood flow, haemodynamic parameters.
Distribution of blow velociti profile in different femoral artery location
Keywords: Farmācija