Sociālās atmiņas ētika un komunikācija: holokausta diskursi diskursi Latvijā (1945-2014) - Bērziņš, Didzis (Latvijas Universitāte, 2015)
Promocijas darbā analizēti holokausta sociālās atmiņas veidošanās procesi Latvijas teritorijā pēc Otrā pasaules kara beigām. Ar mērķi noskaidrot, kādu sociālpolitisko un vēsturisko diskursu iespaidā veidojusies holokausta sociālās atmiņa, analizētas holokausta reprezentācijas un diskursīvās struktūras, un pētījumā raksturotas Latvijas sabiedrības zināšanas un attieksme pret holokaustu, un to noteicošie komunikatīvie un kultūras atmiņas procesi. Teorētiskajā daļā skaidrota sociālās atmiņas teorētiskā perspektīva, tās veidošanās un saistība ar nacionālo identitāti un pārnacionālajiem diskursiem, kā arī sociālās atmiņas komunikācijas un ētikas fenomeni. Konteksta uztverei raksturota holokausta ētikas un komunikācijas diskursu veidošanās pasaulē (1945-2014). Darba empīrisko datu analīzē izmantota kvalitatīvās un kvantitatīvās satura izpētes metodes – diskursa vēsturiskā analīze un kvantitatīvā kontentanalīze. Rezultāti izklāstīti divās nodaļās ar apakšnodaļām: holokausta sociālā atmiņa Latvijas PSR (1945-1985) un holokausta sociālā atmiņa Latvijā (1986-2014). Pētījumā skaidrots, kā norisinās holokausta sociālās atmiņas formēšanās procesi, kāds ir šo procesu tapšanas sociāli vēsturiskais konteksts, un veidota izpratne par holokausta sociālās atmiņas norisēm mūsdienu Latvijā un šo procesu sociālajiem, politiskajiem un vēsturiskajiem ietekmes faktoriem. Atslēgvārdi: sociālā atmiņa, holokausts, komunikācija, ētika, diskurss, reprezentācija, komunikatīvā un kultūras atmiņa, Latvija, 1945-2014

The present Doctoral Thesis analyses developments of social memory of the Holocaust in the territory of Latvia after World War Two. To clarify what socio-political and historical discourses have created social memory of the Holocaust, representation and discoursive structures of the Holocaust are studied. The research characterizes knowledge and attitude of the Latvian society towards the Holocaust, as well as reveals the determinant communicative aspects and cultural memory processes. The theoretical part of the present thesis explains the theoretical perspective of social memory, its development and relation to national identity and international discourses, as well as communication and ethics phenomena of social memory. For purposes of context perception, development of the Holocaust ethics and communication discourses in the world is characterized (1945-2014). In the analysis of empirical evidence, qualitative and quantitative content research methods are applied, namely, historical discourse analysis and quantitative content analysis. Results have been summarized in two chapters with sub-chapters: social memory of the Holocaust in the Latvian SSR (1945-1985) and social memory of the Holocaust in Latvia (1986-2014). The research explains processes shaping social memory of the Holocaust and socio-historical context thereof, creating an understanding of developments in social memory nowadays in Latvia and factors of social, political and historical nature influencing these processes. Keywords: social memory, Holocaust, communication, ethics, discourse, representation, communicative and cultural memory, Latvia, 1945-2014
Communication and ethics of social memory: discourses of the holocaust in Latvia (1945-2014)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Komunikācijas zinātne; Informācijas un komunikācijas zinātnes