“Atkusnis” Igaunijas vēsturē un tā ietekme uz igauņu literatūru - Borsoss, Barnabass (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā tiek pētīta “Hruščova atkušņa” ietekme uz igauņu literatūru 20. gs. Darba mērķis ir apzināt galvenās izmaiņas “atkušņa” perioda darbu tēmās. Teorētiskā daļa ir veltīta jēdzienam "Atkusnis", tā cēloņiem un sekām, ko tas rada Eiropas un īpaši Igaunijas kultūras un literatūras dzīvē. Praktiskā daļa veltīta konkrētu 20. gadsimta igauņu rakstnieku darbu analīzei un raksturīgo tematisko iezīmju identificēšanai, kas atspoguļo “Hruščova atkušņa” galvenās idejas. Darba gaitā tika konstatēts, ka “Hruščova atkušņa” perioda literatūrā bija īpaša tēmas, kas veltītas sociālistiskā režīma kritikai, jaunas dzīves sistēmas pieņemšanai un cilvēku uzskatu reformēšanai par sabiedrību kopumā. Darbs sastāv no divām daļām: pirmās daļas apakšnodaļās tiek atklātas “Hruščova atkušņa” galvenās iezīmes Eiropas un īpaši Igaunijas literārajā dzīvē. Otrās daļas apakšnodaļās aplūkoti igauņu autoru darbi, identificējot šo darbu galvenās tēmas un nozīmi “Hruščova atkušņa” kontekstā. Darba apjoms ir 39 lappuse.

The bachelor thesis examines the influence of “Khrushchev's thaw” on Estonian literature in the 20th century. The aim of the work is to identify the main changes in the themes of the works of the period of “Thaw”. The theoretical part is devoted to the concept of “Thaw”, its causes and consequences, which it creates in European and especially Estonian cultural and literary life. The practical part is devoted to the analysis of specific works of Estonian writers of the 20th century and the identification of characteristic thematic features that reflect the main ideas of “Khrushchev's thaw”. In the course of the work, it was established, that the literature of Khrushchev's period of thaw contained special themes devoted to the criticism of the socialist regime, the adoption of a new system of life, and the reformation of people's views on society in general. The work consists of two parts: the subsections of the first part reveal the main features of “Khrushchev's thaw” in European and especially Estonian literary life. The subsections of the second part examine the works of Estonian authors, identifying the main themes and significance of these works in the context of “Khrushchev's thaw”. The volume of the work is 39 pages.
“Thaw” in Estonian History and its Influence on Estonian Literature
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; “Hruščova atkušņa” laiks; sociālistiskais režīms; socreālisms; Staļina represijas; autoritārie pamati