Aspazija un viņas daiļrade padomju okupācijas laikā (1940–1980) - Lapiņa, Solvita (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba “Aspazija un viņas daiļrade padomju okupācijas laikā (1940–1980)” mērķis ir noskaidrot un izvērtēt Aspazijas personības un viņas daiļrades atspoguļojumu un interpretācijas izmaiņas literatūrzinātnē, presē un atsevišķos literāros darbos padomju okupācijas periodā. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, ir aplūkots Latvijas vēsturiskais un kultūrvēsturiskais konteksts, literāri darbi, kuros attēlota Aspazija (lugas “Raiņa jaunība”, “Zvaigzne iet un deg, un…”, romāni “Plaisa mākoņos”, “Katrs ar savu laimi dzimst”, “Rainis”), skolu mācību grāmatas, periodikā pieejamās publikācijas un kritikas, padomju literatūrzinātnieku pētījumi, tāpat Latvijas Nacionālā rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiāli, kā arī dienasgrāmatas un vēstules no literatūrpētnieces Saulcerītes Vieses personiskā arhīva.

The aim of the master's thesis “Aspazija and her Creativity during Soviet Occupation (1940–1980)” is to clarify and evaluate the changes in the representation and interpretation of Aspazija's personality and her work in literary studies, the press and individual literary works during the Soviet occupation. In order to achieve the aim of the study, several sources, including the historical and cultural context of Latvia, literary works depicting Aspazija (plays “Rainis jaunība”, “Zvaigzne iet un deg, un...”, the novels “Plaisa mākoņos”, “Katrs ar savu laimi dzimst”, “Rainis”), school textbooks, periodical publications and criticism, research by Soviet literary scholars, materials from the collection of the Latvian National Museum of Literature and Music, as well as diaries and letters from the personal archive of literary researcher Saulcerīte Viese, are used and examined.
Aspazija and her Creativity during Soviet Occupation (1940–1980)
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; literārais mantojums; Padomju savienība; kultūrpolitika; latviešu literatūra