Saistība starp mikrocirkulācijas izmaiņām un koagulopātiju sepses gadījumā: prospektīvs novērošanas pētījums - Donati, Lucia (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot krusteniskās mijiedarbības starp koagulopātijām un mikrocirkulāciju; izvērtēt, vai pacientiem sākotnējā stāvoklī, ar sepses izraisītu koagulopātiju, ir sliktāka mikrocirkulācija, kas definēta kā T0. Smagākas mikrovaskulārās izmaiņas ir saistītas ar orgānu mazspēju un palielinātu nāves risku. Šajā pētījumā tika iekļauti 13 pacienti, kuriem 24 stundu laikā pēc uzņemšanas intensīvās terapijas nodaļā diagnosticēja sepsi. Pacientu vidējais vecums ir 58 gadi, un iestāšanās diagnozes bija dažādas, kā piemēram, elpošanas mazspēja, politrauma un sepse. Cēloņi bija dažādi, visbiežāk bija respiratoro vai abdominālo patoloģiju rezultātā iegūta sepse. Mikrocirkulācija tika novērtēta ar divām dažādām metodēm: tieši, izmantojot Incident Dark Field Imaging -mikroskops ar nelielu zondi, kas ļauj vizualizēt asins plūsmu zemmēles gļotādas kapilāros; un netieši, analizējot skeleta muskuļu audu O2 saturāciju (StO2%) un pēc tam izmantojot tuvo infrasarkano spektroskopiju (NIRS) apvienojumā ar asinsvadu oklūzijas testu. Pētījumā tika atklāts, ka pacientiem, kuriem nav sepses izraisīta koagulopātija, ir augstāks fibrinogēna un trombocītu līmenis salīdzinot ar pacientiem, kuriem ir sepses izraisīta koagulopātija: tas liecina, ka šie pacienti ir vairāk pakļauti hiperkoagulācijas stāvoklim, ko norāda paaugstināts fibrinogēna līmenis. Trombelastogrāfijas izmeklējumā tika novērots, ka pacientiem ar sepses izraisītu koagulopātiju ir augstāks trombozes līzes indekss (CLI) pie T0, kas liecina par daļēji inhibētu fibrinolīzi. Pētījuma daļā par mikrocirkulāciju mēs atklājām samazinātu sākotnējās mikrovaskulārās plūsmas indeksa (MFI), Perfūzijas mazā trauka procentuālā daļa un StO2, sepses izraisītas koagulopātijas pacientiem, kas norāda par mainītu mikrovaskulārās plūsmas kvalitāti un audu oksigenāciju, apstiprinot saistību starp sepses izraisītu koagulopātiju un mikrovaskulāru disfunkciju.

The focus of this research is based on the cross-talk between coagulopathy and microcirculation: the aim is to assess whether patients with sepsis-induced coagulopathy exhibit worse microcirculation at baseline, defined as T0. More severe microvascular alterations are associated with organ failure and increased mortality. In this study 13 patient diagnosed with sepsis were recruited within 24 hours of admission to the Intensive Care Unit, with an average age of 58 years and different presentations including respiratory failure, polytrauma, and sepsis. The origin of sepsis also differed, the most common etiologies were respiratory and abdominal. The microcirculation was assessed with two different methods: directly, via Incident Dark Field Imaging, implying a microscope with a small probe which allows the visualization of blood flow in capillaries in the sublingual mucosa; and indirectly, analyzing the skeletal muscle Tissue O2 Saturation (StO2%) of the thenar eminence using Near Infrared Spectroscopy (NIRS), combined with a vascular occlusion test. The analysis revealed that patients without Sepsis-Induced Coagulopathy have higher fibrinogen and platelet levels as compared to those with SIC : this suggests that the latter are more prone to a hypercoagulable state indicated by increased fibrinogen consumption. The Thromboelastography, showed that patient with Sepsis-Induced-Coagulopathy had a higher Clot Lysis Index (CLI) at T0, suggesting partially inhibited fibrinolysis. As regards the microcirculation analysis, we observed reduced Microvascular Flow Index (MFI) Percentage of Perfused small Vessel, and StO2 at baseline in SIC patients, suggesting an altered microvascular flow quality and tissue oxygenation, supporting the association between sepsis-induced coagulopathy and microvascular dysfunction.
Relationship between microcirculation alterations and coagulopathy in sepsis: a prospective observational study
Keywords: Medicīna; Sepsis; Microcirculation; NIRS; Coagulopathy