Projektu metodes izmantošana pilsoniskās līdzdalības caurviju prasmes attīstīšanā tēmā “Mediji, valoda un ietekme” - Kalējs, Kaspars (Latvijas Universitāte, 2023)
Diplomdarbs “Projektu metodes izmantošana pilsoniskās līdzdalības caurviju prasmes attīstīšanā tēmā “Mediji, valoda un ietekme”” skaidro teorētisko ietvaru par projekta metodes izmantošanu mācību saturā, precīzāk, kursā “Latviešu valoda I” tēmā “Mediji, valoda un ietekme”. Diplomdarbs ietver kursa “Latviešu valoda I” specifiku vidusskolā, pilsonisko līdzdalību kā caurviju prasmi un projekta metodi, bet praktiskajā daļā skaidrots diplomdarba autora piedāvātais praktiskais uzdevums projekta metodē skolēniem. Diplomdarba mērķis ir, izmantojot projekta metodi, skolēniem piedāvāt kompleksu uzdevumu kopu sabiedrībā aktuālas, skolēniem vajadzīgas problēmas risināšanā. Darba autors pēc veiktā praktiskā darba projekta metodē skolēniem piedāvāja aptauju, lai skolēniem iespējams paust viedokli par projekta veiktajām aktivitātēm. Pašnovērtējuma anketas galvenais mērķis bija gūt auditorijas viedokļus, nevis no tiem veidot skaitlisku analīzi. Lai noskaidrotu darba projekta metodē ietekmi uz pilsoniskās līdzdalības kā caurviju prasmes attīstīšanu, darba autors veidoja daļēji strukturētās intervijas ar jomas speciālistiem. Darbs sastāv no ievada, septiņām nodaļām, secinājumiem, terminu skaidrojumiem, atsaucēm un pielikumiem.

Authors diploma “Using the project method to develop civil participation skills under the theme “Media, language and influence” explains the theoretical framework on the use of the project method in the learning content, more specifically in the “Latvian language I” course under the theme “Media, language and influence”. The diploma includes the specificities of the “Latvian language I” course in secondary school, civil participation as a rolling skill and project method, while the practical part explains the practical role proposed by the author of the diploma in the project method for pupils. The aim of the diploma is to offer a complex set of tasks to pupils, using the project method, in a society that needs to be addressed. The author of the work, in the practical design method, offered a survey to pupils to give an opinion on the activities carried out by the project. The main objective of the self-assessment questionnaire was to obtain audience views and not to produce numerical analysis. In order to clarify the impact of the project method on the development of civil participation as a rolling skill, the author of the work consisted of semi-structured interviews with specialists in the field. The work consists of an introduction, seven chapters, conclusions, explanations of terms, references and attachments.
Use of the Project Method to Develop Civil Participation Through the Development of Skills Under the Theme “Media, Language and Influence”
Keywords: Izglītības zinātnes; pilsoniskā līdzdalība; projekta metode; latviešu valodas mācību stundas; deputāti