Vairogdziedzera slimību datubāzes izveide HORIZON 2020 projekta Euthyroid ietvaros - Meņģe, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Diplomdarba mērķis. Pirmo reizi apkopot datus par vairogdziedzera slimību operatīvās ārstēšanas rezultātiem Latvijā, akcentējot vairogdziedzera vēžus un salīdzināt ar ticamību atbilstoši pasaulē pieņemtiem ticamības standartiem HORIZON 2020 projekta Euthyroid ietvaros, lai samazinātu vai izskaustu ar joda deficītu saistītās vairogdziedzera slimības Eiropā. Pētījuma materiāli un metodes. Pētījums ir retrospektīvs un tajā tika pētītas pacientu slimības vēstures. Kopumā tika ievākti dati par 852 2014. gadā operētajiem pacientiem no četrām slimnīcām (Rezultāti, 1.tabula), kas atbilst 82% no visām šajā gadā veiktajām vairogdziedzera operācijām Latvijā ar iepriekš minētajām pamatdiagnozēm. Dati tika apkopoti un analīzēti izmantojot statistikas programmu IBM SPSS Statistics versija 23.0 un Microsoft EXEL programmu. Darba uzdevumi: •Salīdzināt dzimuma un vecuma attiecības pacientiem ar vairogdziedzera vēzi; •Novērtēt, cik daudz un kādu tipu vairogdziedzera vēži tika diagnosticēti pētāmā grupā; •Analizēt saistību starp Hašimoto tireoidītu un vairogdziedzera vēžiem; •Analizēt vairogdziedzera vēžu formu sasistību ar diagnosticēto TNM stadiju pēc histoloģiskā slēdzina; Rezultāti. Vīriešu vidējais vecums ir 56,76 gadi (CI95% - 54,09-59,34%) salīdzinot ar sieviešu vidējo vecumu – 53,55 gadi (CI95% - 52,56 - 54,64%), turklāt šī atšķirība ir statistiski nozīmīga (P = 2,64 x10-2). Gan sievietēm, gan vīriešiem vidējais vecums vairogdziedzera vēža gadījumā ir lielāks salīdzinot ar vairogdziedzera funkciju traucējumiem. Šī saistība arī ir statistiski ticama (P = 1,21 x10-2). Papillārs vēzis diagnosticēts 74,1% no visām malignitātēm, bet folikulārais vēzis - 20,8% Neviens no nediferencētiem vēžiem nav atklāts T1 stadijā, bet lielākā daļa (45,9%) diferencētu vēžu ir diagnosticēti T1 stadijā. Secinājumi. •Vairogdziedzera vēža pacientiem vidējais vecums mazāks ir sievietēm (53,55 gadi, CI95% 52,56-54,64) salīdzinot ar vīriešiem (56,76 gadi, CI95% 54,09-59,34%), P = 2,64 x10-2 un kā vīrieši, tā arī sievietes palielinoties vecumam, biežāk slimo ar vairogdziedzera vēzi P = 1,21 x10-2; •No visiem operētajiem pacientiem, vairogdziedzera vēzis tika diagnosticēts 247 (28,99%) gadījumos •No visiem vairogdziedzera vēžiem, folikulārais vēzis sastopams 20,8% pētāmajā grupā, ka sir salīdzinoši augsta folikulārā vēža prevalence, bet papillārais vēzis 74,1%; •55,2% no Hašimoto tireoidīta pacientiem tika diagnosticēts arī vairogdziedzera vēzis, no kuriem papillārais vēzis ir konstatēts kopumā 95,75% šo gadījumu; •Neviens no nediferencētiem vēžiem netika diagnosticēts T1 stadijā pēc TNM klasifikācijas (1.pielikums), bet lielākā daļa vairogdziedzera diferencēto vēžu tiek atklāti T1 stadijā. •Slimnīcās iegūstamie dati par vairogdziedzera slimībām pacientiem, kuriem operēts vairogdziedzeris būtiski atšķiras no patiesās vairogdziedzera slimību situācijas valstī, neparādot lielu daļu vairogdziedzera vēžu

The goal of the work is to collect data to thyroid disease surgical treatment results in Latvia for the first time, emphasizing the thyroid cancers and compared with the results of other publications in the world in the frame of HORIZON 2020 project Euthyroid in order to reduce or eliminate the iodine deficiency-related thyroid disease in Europe. Research material and methods. This ir retrospectice research analyzes the data included in case records in PSKUS, RAKUS, LOC and 1st Hospital in Riga. Overall, data were collected of 852 patient’s from 2014, that conforming 82% of this year surgery. Data were collected and analyzed using statistical program IBM SPSS Statistics version 23.0 and Microsoft EXEL program. Tasks of the work. •Compare the age and sex ratio in patients with thyroid cancer; •Evaluate how much and what type of thyroid cancer were diagnosed in the investigational group; •Analyze the relationship between Hashimoto's thyroiditis and thyroid cancers; •Analyze form of the thyroid cancers conjunction with tumor stage (according to the TNM classification, 1.pielikums) by histological conclusion; Results. The average age for men is 56.76 years (CI95% - from 54.09 to 59.34%) compared to women's average age - 53.55 years (CI95% - from 52.56 to 54.64%), and the difference is statistically significant (P = 2.64 x10-2). Both women and men are older in thyroid cancer group. This relationship is also statistically significant (P = 1.21 x10-2). Thyroid papillary carcinoma diagnosed in 74.1% of all malignancies, but follicular cancer - 20.8% of all thyroid cancers. None of the non-differentiated cancers are found in the T1 stage by TNM classification (1.pielikums), but the majority (45.9%) differentiated cancers are diagnosed in stage T1. Conclusions. •The average age for men is 56.76 years (CI95% - from 54.09 to 59.34%) compared to women's average age - 53.55 years (CI95% - from 52.56 to 54.64%), and the difference is statistically significant (P = 2.64 x10-2). Both women and men are older in thyroid cancer group. This relationship is also statistically significant (P = 1.21 x10-2); •Thyroid cancer was diagnosed in 247 (28.99%) cases from all of the operated patients; •From all thyroid cancers, follicular cancer was found in 20.8% that is relatively high prevalence of follicular cancer, and papillary cancer - 74.1%; •55.2% of Hashimoto's thyroiditis patients were also diagnosed with thyroid cancer, papillary carcinoma was found 95.75% of these cases; •None of the non-differentiated cancers were diagnosed with T1 stage by TNM classification (1.pielikums), but most differentiated thyroid cancers are discovered in T1 stage •Data from hospital statistics are significantly different from the true thyroid disease situation in the country, without showing a large proportion of thyroid cancers
Creation of the database of thyroid diseases within the frame of HORIZON 2020 project Euthyroid
Keywords: Medicīna; Vairogdziedzeris; jods; deficīts; vēzis