Advokāts kā maksātnespējas administrators. Ētikas problēmjautājumi - Fillere, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2016)
Autores maģistra darba tēma „Advokāts kā maksātnespējas administrators. Ētikas problēmjautājumi” ir aktuāla, jo Latvijā, kā arī citās valstīs, tiek pieļauta zvērinātu advokātu profesijas apvienošana ar maksātnespējas administratora amatu, kas izvirza virkni ētiskas dabas problēmjautājumus. Latvijā aptuveni no 300 (trīs simtiem) maksātnespējas administratoriem aptuveni 150 (simts piecdesmit) ir zvērinātie advokāti. Starp zvērinātu advokātu un maksātnespējas procesa administratoru profesionālās darbības ētiskas pamatprincipiem ir vērojamas būtiskas atšķirības, kas apšauba iespēju apvienot zvērināta advokāta amata savienojamību ar maksātnespējas procesa administratoru amatu. Pēdējie grozījumi Latvijas normatīvajos aktos nosaka maksātnespējas administratoriem, kas vienlaikus ir arī advokāti, valsts amatpersonas statusu, kas izraisīja neizpratni un neapmierinātību no zvērināto advokātu puses, un pastiprināja darba tēmas aktualitāti. Par ētikas jautājumu šīs tēmas ietvaros netika veikts neviens pētījums, kas padara šo darbu par praktiski vērtīgu. Darbā tiks analizēti sekojošie jautājumi: advokatūras un maksātnespējas administratora institūtu vēsture; ētikas vispārējie pamatprincipi; advokāta un maksātnespējas administratora darbības tiesiskie regulējumi un ētiskie pamatprincipi; advokātu un maksātnespējas administratoru mērķu un darbības principu attiecību savienojamības iespējamība; vai zvērināta advokāta darbs pēc tā būtības ir savienojams ar maksātnespējas administratora amatu un vai tas nav pretrunā advokatūras profesionālās ētikas pamatprincipiem kopumā. Darba rezultātā tika secināts, ka: zvērināta advokāta darbība nav savienojama ar maksātnespējas administratora pienākumu veikšanu. Lai paredzu iespējamību savienot abu profesiju pārstāvju amatus ir nepieciešams īpašs regulējums. Savukārt, tas nav attaisnojams ne ar ētikas, ne ar citiem apsvērumiem. Abu profesiju īpatnības ir pārāk atšķirīgas pēc savas būtības un nav savienojamas. Maģistra darba izstrādē izmantots plašs avotu klāsts (literatūra, pētījumi, normatīvie akti utt.. Maģistra darbs sastāv no ievada, 5 (piecām) nodaļām, kopsavilkuma. Maģistra darba apjoms sastāda 89 lappuses.

Authors master degree thesis „Attorney as insolvency administrator. Ethical issues” is extremely topical. Because in Latvia and also in other countries are allowed combine attorney work with insolvent process administrator work, which puts many ethical problem questions. In Latvia almost from 300 insolvency administrators at least 150 are jury lawyers. Between jury lawyers and insolvent process administrator’s professional activity ethical basic principles are observed significant differences, what doubts possibility combine jury lawyer with insolvent process administrator position. Latest amendments in Latvia’s normative act define to insolvent administrators, who at the same time are lawyers; status of State official causes incomprehension and discontent from attorney and makes this thesis more topical. It’s connected with the reason that an ethical issue by this topic never was explored. That makes this thesis valuable in practice. In this thesis will be dealt with following questions: to explore the history of attorneys and insolvency administrators institute; general ethical frameworks; the legal framework of attorneys and insolvency administrators and their ethical principles; the legal framework of attorneys and insolvency administrators and their ethical principles; to find an answer to the question: is attorney’s work is compatible with the insolvency administrator's position, and are the any fundamental principles of professional ethics, which are not compatible with attorney’s profession as a whole. It led to the conclusions: The attorney profession is not compatible with the insolvency administrator’s duty performance. In order to anticipate connection of these two professions, than is necessary special regulation. But, this is not excuse for the ethical or for other reasons. Specificities of these two professions are different and by their nature are not compatible. The hypothesis of this thesis: the attorney practice is not compatible with the insolvency administrator's duties. Master's thesis is based on a wide range of sources (literature, laws and regulations etc.) Master’s thesis consists of introduction, 5 (five) chapters and summary. The volume of this thesis is 89 pages.
Attorney as insolvency administrator. Ethical issuses
Keywords: Juridiskā zinātne; zvērināts advokāts; maksatnespējas administrators; ētikas princīpi; savienojums; īpašs regulējums