Latvijas nodokļu sistēmas attīstība un tās nozīme SIA darbības vidē - Sergejeva, Jana (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā tēma ir „Latvijas nodokļu sistēmas attīstība un tās nozīme SIA darbības vidē”. Darba tēma ir aktuāla, jo tā ļauj izvērtēt nodokļu sistēmas ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi Latvijā, identificēt galvenās problēmas un piedāvāt risinājumus, kas varētu veicināt uzņēmumu ilgtspējīgu attīstību. Mūsdienu dinamiskajā ekonomiskajā vidē nodokļu sistēma ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas ietekmē uzņēmējdarbības attīstību un konkurētspēju. Latvijā sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA) veido lielāko daļu no uzņēmējdarbības struktūras, tāpēc ir īpaši svarīgi analizēt, kā nodokļu politikas izmaiņas ietekmē šo uzņēmumu darbību. Darba mērķis ir izpildīt analīzi par to, kā Latvijas nodokļu sistēma ir mainījusies laika gaitā un kā šīs pārmaiņas skar SIA operatīvās vides faktorus; identificējot galvenos izaicinājumus un problēmas, ko uzņēmēji sastop saistībā ar nodokļu slogu, tāpat arī piedāvāt iespējamos risinājumus nodokļu politikas uzlabošanai. Darbs sastāv no trīs nodaļām, kurās analizēta Latvijas nodokļu sistēmas struktūras, Pirmajā sadaļā apskatīta nodokļu sistēmas vēsture – no tās veidošanas posmiem līdz mūsdienu struktūras raksturojumam. Otrajā daļā analizētu SIA kā uzņēmuma formu Latvijā: juridiskais regulējums, priekšrocības, pienākumi attiecībā uz nodokli, audits un izvēles iespēja piemērotajam nodokļa režīmām. Trešajā daļā veikta padziļināta analīze par to, cik būtiski ir tieši nodoki SIA darba videi; iekļaujot psiholoģisko ietekmi no tiem ievietotiem sodiem vai atvieglojumiem plānveida optimizācijai plus salīdzinošo praksi citu valstu kontekstiem ar īpašu akcentu Somijas gadījumam. Darba pētījuma periods aptver laika posmu no 2018. līdz 2025. gadam. Darbs sastāv no 68 lapām, 4 tabulām un 4 attēliem, bez pielikumiem. Atslēgvārdi: Nodokļi, nodokļu struktūra, SIA, uzņēmējdarbības vide.

The topic of the bachelor's thesis is “The Development of the Latvian Tax System and Its Significance in the Operating Environment of Limited Liability Companies (SIA).” The topic is relevant as it allows for an evaluation of the impact of the tax system on the business environment in Latvia, the identification of key issues, and the proposal of solutions that could promote the sustainable development of companies. In today’s dynamic economic environment, the tax system is one of the most important factors influencing business development and competitiveness. In Latvia, limited liability companies (SIA) make up the majority of the business structure, making it particularly important to analyze how changes in tax policy affect the operations of these companies. The aim of the thesis is to conduct an analysis of how the Latvian tax system has evolved over time and how these changes affect the operational environment of SIAs; to identify the main challenges and problems entrepreneurs face in relation to the tax burden, and to propose possible solutions for improving tax policy. The thesis consists of three chapters analyzing the structure of the Latvian tax system: •The first chapter examines the history of the tax system – from its formation stages to the current structure. •The second chapter analyzes the SIA as a business form in Latvia: legal regulation, advantages, tax obligations, auditing, and the choice of applicable tax regimes. •The third chapter provides an in-depth analysis of the significance of taxes in the SIA working environment, including the psychological impact of imposed penalties or reliefs for planned optimization, as well as comparative practices in the context of other countries, with a special focus on the case of Finland. The research period of the thesis covers the time span from 2018 to 2025. The thesis consists of 68 pages, 4 tables, and 4 figures, with no appendices. Keywords: Taxes, tax structure, SIA, business environment.
Development of the Latvia tax system and its role in the operational environment of limited liability companies
Keywords: Ekonomika; Nodokļi; nodokļu struktūra; SIA; Taxes; tax structure