Erotisko fantāziju lietošanas aptaujas (Sexual Desire and Erotic Fantasies Questionnaire: Erotic Fantasy use Scale (SDEF2)) adaptācija latviešu valodā - Vītoliņa, Līga (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis ir adaptēt Erotisko fantāziju lietošanas aptauju (Sexual Desire and Erotic Fantasies Questionnaire: Erotic Fantasy Use Scale (SDEF2)) latviešu valodā. Pētījumā tika izmantotas 243 respondentu atbildes no kuriem 172 (70,78 %) bija sievietes un 71 (29,22 %) vīrietis vecumā no 18 – 76 gadiem. Pētījuma rezultāti rāda, ka Erotisko fantāziju lietošanas aptauja (Sexual Desire and Erotic Fantasies Questionnaire: Erotic Fantasy Use Scale (SDEF2)) ir piemērota lietošanai un tai ir labi psihometriskie rādītāji. Aptaujas adaptācijai latviešu valodā saņemta aptaujas autoru atļauja, kā arī Latvijas universitātes Ētikas komisijas atļauja. Atslēgas vārdi: Erotiskās fantāzijas, aptaujas adaptācija, faktoru analīze

The aim of the study is to adapt the Sexual Desire and Erotic Fantasies Questionnaire: Erotic Fantasy Use Scale (SDEF2) into Latvian. The study involved responses from 243 participants, of whom 172 (70.78%) were women and 71 (29.22%) were men, aged between 18 and 76 years. The results indicate that the Sexual Desire and Erotic Fantasies Questionnaire: Erotic Fantasy Use Scale (SDEF2) is suitable for use in the Latvian context and demonstrates good psychometric properties. Permission for the adaptation was obtained from the original authors of the questionnaire, as well as from the Ethics Committee of the University of Latvia. Keywords: Erotic fantasies, questionnaire adaptation, factor analysis
Sexual Desire and Erotic Fantasies Questionnaire: Erotic Fantasy use Scale (SDEF2) Adaptation into Latvian
Keywords: Psiholoģija; erotiskās fantāzijas; aptaujas adaptācija; faktoru analīze; erotic fantasies; questionnaire adaptation