Ogļskābes anhidrāžu II un IX izoformu strukturālie pētījumi specifisku inhibitoru dizainam - Leitāns, Jānis (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba mērķis bija ar proteīnu kristalogrāfijas palīdzību noskaidrot dažādu inhibitoru novietojumus zīdītājos sastopamo ogļskābes anhidrāžu II un IX izoformu aktīvajos centros nolūkā radīt jaunu ārstniecības vielu prototipus. Maģistra darba tapšanas laikā tika iegūtas vairākas ogļskābes anhidrāžu II un IX izoformu proteīnu struktūras kompleksā ar dažādiem savienojumiem. Iegūtie rezultāti ir izmantojami racionālam zāļu dizainam, ar mērķi izveidot selektīvus ar audzējiem saistītās ogļskābes anhidrāzes IX, vai ar glaukomu saistītās II izoformas inhibitorus. Maģistra darbs izstrādāts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā, proteīnu kristalogrāfijas laboratorijā Dr. biol. Kaspara Tāra vadībā.

The main purpose of this work was to determine binding modes of various compounds within the active site of mammalian carbonic anhydrase II and IX isoforms. During performed studies, a number of crystal structures of carbonic anhydrase II and IX isoforms in complex with different compounds were solved. Results can be used in rational drug design with purpose to create selective inhibitors against tumour-associated carbonic anhydrase IX or glaucoma associated carbonic anhydrase II. This study was performed in Latvian Biomedical Research and Study Centre, in the laboratory of Protein crystallography under supervision of Dr. biol. Kaspars Tārs.
Structural investigations of carbonic anhydrases II and IX for design of specific inhibitors
Keywords: Bioloģija; ogļskābes anhidrāze; CA II; CA IX; proteīnu rentgenstruktūranalīze; racionālais zāļu dizains