Debitoru parādu vadība uzņēmumā A/S LatFood - Roķe, Līga (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarbā ir veikta uzņēmuma AS „Latfood” finanšu datu un debitoru parādu rādītāju analīze, uz kuras pamata noteiktas uzņēmumā pastāvošās debitoru parādu vadības problēmas, un izstrādāti priekšlikumi debitoru parādu pārvaldības uzlabošanai. Lai apzinātu uzņēmuma debitoru parādu pārvaldības nozīmi uzņēmuma finanšu pārvaldības sastāvā un lai noteiktu debitoru pārvaldības rezultātā pieņemto lēmumu ietekmi uz AS „Latfood” finanšu darbības rādītājiem, analizēti uzņēmuma likviditātes, aktīvu atdeves rādītāji, pamatdarbības, ieguldījumu un finanšu darbības naudas plūsma. Sniegts uzņēmumā pielietotās kredītpolitikas vērtējums, nosakot debitoru parādu aktivitātes un kvalitātes rādītājus, kā arī nosakot kavēto maksājumu iekasēšanā pielietotā ārējā inkasso rezultativitāti. Lai sniegtu priekšstatu par uzņēmuma darbības attīstības dinamiku, pētījuma periods ir no 2003. līdz 2006.gadam. Iekļaujot pēdējā pārskata gada datus, tiek nodrošināta aktuālas informācijas iegūšana uzņēmuma debitoru parādu pārvaldības analīzei. Pamatojoties uz veikto pētījumu, darba autore ir izdarījusi secinājumus, ka uzņēmumā galvenā problēma ir zema likviditāte, aktīvu atdeve, neefektīva apgrozāmo līdzekļu izmantošana. Diplomdarbā izstrādāti priekšlikumi debitoru parādu pārvaldīšanas un uzņēmuma likviditātes uzlabošanai, izmantojot stingrākus klientu kredītrisku izvērtēšanas pasākumus, nosakot kredītlimitus, izmantojot preču piegādes apturēšanu nemaksātājiem. Turpretī klientiem, kas izrakstītos rēķinus apmaksā pirms līgumā noteiktā termiņa, ieteikts piešķirt atlaides. Papildus finanšu līdzekļu piesaistei tiek ieteikts izmantot faktoringa pakalpojumus plašākam klientu lokam.

There are made analysis of financial data and debtors’ liability of stock company “Latfood” within this bachelor paper. Based on it problems debtors’ liability management is defined and proposals to improve debtors’ liability management are developed. Liquidity, indicator of actives return, basic activity, investments and cash flow of financial activity are analysed. It is done to gather information about debtors’ liability management’s importance in management of finances of mentioned company and to investigate impact of decisions, which are made on debtors’ liability management, on financial indicators of the stock company “Latfood”. The credit policy of the company is valuated to determinate activities and quality of debtors’ liability indexes and determinate the effectiveness of outward encashment in collection of delay payments. The period of the research within 2003 – 2006 adduce concept about company’s development dynamic. Including of precedent annual report data provide obtaining of actual information for analysis of company’s debtors’ liability management. Author of this paper is drawn conclusions based on this research. The main problems of the company are low liquidity, return of asset and ineffective usage of current assets. There are formulated proposals for management of debtors’ liability in this paper. It could be done to use stern activities to asses customers’ credit risk and to determinate credit limits using suspending products delivery to nonpayers. Discounts are advised to customers who pay before terms shown in the agreements. Author advice to use factoring within wider circle of clients to involve additional involvement of finances.
Debts of debtors management in enterprise JSC LatFood
Keywords: Vadībzinātne