Pašvaldības domes deputāta tiesību aizsardzības līdzekļi - Keiša, Agita (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darba mērķis ir noskaidrot pašvaldības domes deputāta tiesisko statusu un to subjektīvo tiesību aizsardzības iespējas, ja, īstenojot deputāta pilnvaras, tā tiesības tiek aizskartas. Attiecīgais jautājums juridiskajā literatūrā līdz šim nav pētīts, taču tā aktualitāti apstiprina gan Satversmes tiesas, gan administratīvo tiesu prakse. Darba izstrādes procesā autore secināja, ka pašvaldības domes deputātam atsevišķos gadījumos piemīt subjektīvās publiskās tiesības, kuru aizsardzība ir iespējama administratīvajā tiesā. Taču pašvaldības domes deputātam nav paredzēts tiesību aizsardzības mehānisms jebkurā situācijā, kurā tas saskaras ar subjektīvu neapmierinātību par pašvaldības un tās institūciju darbu.

The aim of the Master thesis is to clarify the legal status of a member of the local government council and the possibilities for protecting their subjective rights if, in exercising the powers of the Member, the rights of the Member are infringed. The relevant issue has not been studied in the legal literature until now, but it is confirmed by both the Constitutional and Administrative Courts' practice. In the process of drawing up work, the author concluded that a Member of the municipal council has in some cases subjective public rights, the protection of which is possible in the administrative courts. However, a Member of the municipal council does not have a mechanism for the protection of rights in any situation in which it is confronted with subjective discontent over the work of the local government and its institutions.
Means of protecting the rights of a member of the municipal council
Keywords: Juridiskā zinātne; pašvaldība; pašvaldības domes deputāts; subjektīvās publiskās tiesības; tiesību aizsardzības līdzekļi