Mājsaimniecību uzkrājumu ietekmējošo faktoru analīze Latvijā un Apvienotajā Karalistē - Upeniece, Liene (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba tēma ir „Mājsaimniecību uzkrājumu ietekmējošo faktoru analīze Latvijā un Apvienotajā Karalistē”. Mājsaimniecību uzkrājumiem ir būtiska nozīme ienākumu un patēriņa izdevumu sabalansēšanā. Latvijā un Apvienotajā Karalistē no 2004. g. līdz 2010. g. mājsaimniecību uzkrājumu rādītāja dinamika bijusi zemāka nekā vidēji ES. Pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādi faktori ietekmē Latvijas un Apvienotās Karalistes mājsaimniecību dalībnieku tieksmi veidot uzkrājumus, kādi instrumenti valstij būtu jālieto, lai veicinātu uzkrājumu veidošanu. Darbā izmantotas zinātniskās datu bāzes „Ebsco” un „Emerald”, zinātniskie žurnāli, statistikas dati no „Eurostat”, „Pasaules Bankas” un „Latvijas Statistikas pārvaldes” mājas lapām. Darbā lietota statistiskās analīzes metode un ekonomiski matemātiskās metodes – lineārā vienfaktora un daudzfaktoru regresijas un korelācijas analīze, kā arī kvantitatīvā pētījumu metode – anketēšana. Maģistra darbs sastāv no 3 nodaļām, kurās aplūkotas literatūras avotos esošās teorijas, analizēti ES dalībvalstu ekonomisko rādītāju statistikas dati, kā arī pētīta dažādu faktoru ietekme uz mājsaimniecību uzkrājumu apjomu Latvijā un Apvienotajā Karalistē. Atslēgvārdi: mājsaimniecību uzkrājumi, dzīves cikla teorija, pastāvīgo ienākumu teorija.

The theme of the graduation paper is „Analysis of household savings affecting factors in Latvia and United Kingdom”. Household savings have an important role in balance between income and consumption. The household saving ratio has been under the EU’s average level in Latvia and United Kingdom from 2004 till 2010. The aim of the study is to examine the household savings affecting factors in Latvia and United Kingdom in order to determine for government instruments which could increase household saving ratio. There are used scientific databases „Ebsco” and „Emerald”, scientific journals, statistical data from the „Eurostat”, „World Bank” and „Latvian Statistical Bureau” websites, the statistical analysis method, quantitative research method – survey and mathematical economic methods – linear univariate and multiple regression and correlation analysis in this paper. The graduation paper consists of 3 chapters that deal with household saving theories, analysis of the EU statistics of economic indicators and the influence of different factors on household savings in Latvia and United Kingdom. Keywords: household savings, life – cycle theory, the permanent income theory.
Analysis of household savings affecting factors in Latvia and United Kingdom
Keywords: Vadībzinātne