Latvijas liellopu gaļas nozares iesaiste globālajās vērtību ķēdēs - Malta, Laura (Latvijas Universitāte, 2020)
Pēdējo divdesmit gadu laikā pasaules tirdzniecība un ražošana ir arvien vairāk organizēta ap globālajām vērtību ķēdēm. Teorija mums parādīja, ka valstis var gūt labumu no dalības globālajās vērtību ķēdēs, izmantojot vairākus kanālus. Tomēr empīriski ir maz zināms par piegādes ķēžu ekonomisko nozīmi un devumu tautsaimniecības pievienotajā vērtībā. Liellopu gaļas nozare ir viena no nozarēm, kas ir svarīga ar to, ka nodrošina stabilu ēdiena piegādi. Katrai valstij nepieciešams apzināties tās pozīciju un iesaistes intensitāti vērtību ķēdē, lai, efektīvi izmantojot pieejamos resursus, palielinātu augstas pievienotās vērtības īpatsvaru eksportā. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt Latvijas liellopu gaļas nozares iesaisti globālo vērtību ķēdēs un sniegt tās novērtējumu, analizējot pieejamos starptautiskās tirdzniecības datus laika posmā no 2005. līdz 2015.gadam, kā arī veicot padziļinātu aptaujas analīzi, kura tika saņemta no Latvijas liellopu gaļas uzņēmumiem. Pētījums atklāj to, ka Latvijas liellopu gaļas nozarei ir liels potenciāls paplašināt savu pievienot vērtību bruto eksportā Āzijas reģionā, kaut arī līdzdalības indekss starp Baltijas valstīm ir visaugstākais. Tāpat Latvijas liellopu gaļas nozarē strādājošie augstu vērtē ieguldījumu Latvijas tautsaimniecības pievienotajā vērtībā un tās ieguvumus, iesaistoties globālajās vērtību ķēdēs. Latvijas liellopu gaļas tirdzniecības bilance ir pozitīva, kas ar padziļinātu iesaistīšanos globālajās vērtību ķēdēs ļaus uzņēmumiem palielināt savus apgrozījuma līmeņus, kā arī sniegt lielāku pievienoto vērtību.

Over the last twenty years, global trade and manufacturing have become increasingly organized around global value chains. Theory has shown us that countries can benefit from participation in global value chains through several channels. However, little is known empirically about the economic importance of supply chains and their contribution to economic added value. As the beef industry is one of the industries that is important in ensuring a stable food supply. Each country needs to be aware of its position and the intensity of its involvement in the value chain in order to increase the share of high added value in exports by making efficient use of available resources. The aim of the bachelor's thesis is to study the involvement of the Latvian beef industry in global value chains and to provide its assessment by analyzing the available international trade data for the period 2005-2015, as well as by conducting an in-depth analysis of a survey of Latvian beef companies. The study reveals that the Latvian beef industry has great potential to expand its value added in gross exports to the Asian region. Although the participation index is the highest among the Baltic States. Also, those working in the Latvian beef sector value the contribution to the added value of the Latvian economy and its benefits by participating in global value chains. Latvia's beef trade balance is positive, which will allow companies to increase their turnover levels as well as provide greater added value by deepening their involvement in global value chains.
Involvement of the Latvian beef industry in global value chains
Keywords: Ekonomika; globālās vērtību ķēdes; liellopu gaļa; pievienotā vērtība; eksports