Termiskā komforta un energoefektivitātes analīze dažāda veida apkures iekārtu ekspluatācijā - Gridjuško, Aigars (Latvijas Universitāte, 2014)
Ēkas energoefektivitātes uzlabojumi var būtiski ietekmēt termisko komfortu telpā. Bakalaura darbā tiek veikta termiskā komforta un energoefektivitātes analīze LU Botāniskajā dārzā esošajos stendos, kuros tiek izmantotas dažāda veida apkures iekārtas (gaiss – gaiss, gaiss – ūdens siltumsūkľi un elektriskais konvektors). Rezultāti parādīja, ka, pie vienādas iekštelpas temperatūras visos stendos, gaiss – ūdens siltumsūknis nodrošināja visstabilāko termisko vidi, līdz ar to saglabājot augstu termisko komfortu. Tam sekoja elektriskais konvektors, bet gaiss – gaiss siltumsūknim grūtības sagādāja vertikālās temperatūras starpības samazināšana. Gaiss – ūdens siltumsūkľa faktiskais energoefektivitātes koeficients apskatītajā periodā bija visaugstākais un sasniedza vērtību 2.7, bet gaiss – gaiss siltumsūknim tas mainijās robežās 1.5 ÷ 1.8.

Growing demand for energy efficient buildings can affect their indoor thermal comfort. The BS paper reports results of thermal comfort and energy efficiency analysis of 2013/2014 winter season done at the experimental stands located in the University of Latvia Botanical garden. All stands have the same size, the same type of window and the same type of door. Their walls are made out of different composite materials that have the same heat transfer coefficient calculated. Indoor temperature is set at 20 °C in all stands. The results showed that the most stable thermal environment was maintained by the air to water heat pump followed by the electric convector. The most efficient heating device during the observed period was air to water heat pump with COP of 2.7 followed by the air to air heat pump with COP ranging from 1.5 to 1.8.
Thermal comfort and energy efficiency analysis when different types of heating devices are used
Keywords: Fizika