Pratināšana un konfrontēšana kriminālprocesā - Stankevics, Ainars (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma ir „Pratināšana un konfrontēšana kriminālprocesā”. Bakalaura darbā tiek analizēta pratināšanas un konfrontēšanas nozīme kriminālprocesā, pamatojoties uz spēkā esošo likumdošanu, kā arī apskatīti taktiskie paņēmieni, analizējot to ietekmi uz izmeklējamo kriminālprocesu rezultātu. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, kopsavilkuma, kas sevī ietver secinājumus un priekšlikumus. Ievadā argumentēta tēmas aktualitāte un noformulēts galvenais darba mērķis. Pirmajā nodaļā aprakstīta pratināšanas un konfrontēšanas vēsturiskā attīstība. Otrajā nodaļā raksturota pratināšanas būtība un vispārējā kārtība, kā arī izanalizēta sagatavošanās nopratināšanai nepieciešamība. Trešajā nodaļā raksturoti pratināšanas veidi, izskatīta to veikšanas kārtība un īpatnības; apskatītas pratināšanai pakļauto personu tiesības, pienākumi un atbildība; izskaidrota nopratināšanas rezultātu fiksācijas nepieciešamība, secība un kārtība. Ceturtajā nodaļā analizēta konfrontēšanas nozīme un tās veikšanas kartību krimināllietu izmeklēšanas procesā. Kopsavilkumā izdarīti secinājumi, ka pratināšana ir būtiska patstāvīga darbība, kuras efektivitāte ir atkarīga no procesuālo normu ievērošanas, procesa virzītāja kompetences un psiholoģiskajam prasmēm darbā ar pratināmo. Savukārt, konfrontēšana ir specifiska divu vai vairāku personu pratināšana, kas nav parasta jebkuras izmeklēšanas sastāvdaļa, bet gan ir piemērojama krimināllietās vai civillietās, kurās sniegtās liecības ir pretrunīgas un nav iespējams panākt nepatiesas liecības atmaskošanu izmantojot taktisko paņēmienus. Konfrontēšana no pratināšanas atšķiras ar to, ka pratināšanā liecību iegūšana ir vienīgais uzdevums, bet konfrontēšanā liecību iegūšana ir blakus apstāklis, par cik galvenais šīs izmeklēšanas darbības uzdevums ir agrāk sniegto liecību reproducēšana un salīdzināšana ar citas personas liecībām. Bakalaura darbam pievienoti procesuālo dokumentu paraugi, kas veidoti darbinieku rīcībā esošo tipveida veidlapu pamata.

The name of bachelor work is "Questioning and confrontation in criminal case". Questioning and confrontation is analyzing on the ground of existing legislation in the bachelor work. Also tactical methods are examined by analyzing its effect on results of investigated criminal case. The work consists of introduction, four chapters, summary, which includes conclusions and suggestions. The theme actuality is argued and main aim of work is formulated in the introduction. Historical development of questioning and confrontation is described in the first chapter. The second chapter includes analysis of the necessity of preparation to questioning and describing of questioning’s entity and general order. Questioning kinds, its order and features are studied in the third chapter of bachelor work. This chapter includes also examination of rights, obligations and liability of interrogated person and explanation of questioning’s results fixation, its necessary, order and sequence. The confrontation’s importance and its order in criminal investigation are analyzed in the fourth chapter. Summary includes conclusion, that questioning is important self-dependent action, which effect depends of respect of procedure rules, investigator’s competence and psychological skills to work with interrogated person. In its turn confrontation is unusual special two or more person questioning. Confrontation is necessary in such criminal and civil cases, if given witnesses are conflicting and it is impossible to expose false witness with tactical methods. Difference between questioning and confrontation is connected with its task. The main task of questioning is getting of new witnesses. Confrontation’s main task is reproducing of earlier given witnesses and it’s comparing with other person’s witnesses, but getting of new witnesses is only facultative task. Examples of processual documents are added to bachelor work. These documents are based on standard forms.
Questioning and Confrontation in Criminal case
Keywords: Juridiskā zinātne